Agenția de rating Fitch a reconfirmat pe 30 august 2024 ratingul suveran al României la nivelul BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, menținând, de asemenea, o perspectivă stabilă.
Fitch și-a bazat decizia pe câteva aspecte esențiale, cum ar fi statutul României de membru al Uniunii Europene și fluxurile consistente de capital din partea UE, care contribuie la convergența veniturilor, la stabilitatea finanțelor externe și la menținerea unei economii echilibrate. De asemenea, evoluția PIB-ului pe cap de locuitor și indicatorii de guvernanță și dezvoltare umană, care se situează la niveluri superioare față de alte țări din aceeași categorie de rating, au fost factori importanți în menținerea ratingului.
„Decizia agenției de rating Fitch reconfirmă încrederea în măsurile adoptate de Guvernul României pentru asigurarea sustenabilității finanțelor publice. Este important pentru că termenii și condițiile de finanțare, dar și apetitul mediilor investiționale de pe piața de capital sunt puternic influențate pozitiv de menținerea unui rating recomandat investițiilor și a unei perspective stabile. România înregistrează în acest moment un nivel istoric al investițiilor publice, susținute în mare parte de fonduri europene, în domenii vitale pentru îmbunătățirea calității vieții românilor. Cu toate acestea, este un anunț care trebuie însoțit de un sentiment de responsabilitate față de îmbunătățirea eficienței bugetare și consolidarea fiscală, astfel încât să asigurăm reziliența economiei”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
În ciuda punctelor forte evidențiate, Fitch atrage atenția asupra unor provocări persistente, cum ar fi nivelul ridicat al deficitelor bugetului de stat și ale contului curent, precum și rigiditatea bugetară. Cu toate acestea, agenția prognozează o creștere economică de 2,5% pentru anul 2024, susținută în mare parte de fondurile europene destinate investițiilor pe termen mediu.
În ceea ce privește datoria publică, Fitch estimează că aceasta va crește în raport cu PIB-ul, dar se va menține în limitele acceptabile pentru suveranii cu un rating similar. În prezent, mediana pentru ratingul „BBB” se situează la 58,3%.
Fitch a menționat că o reducere susținută a deficitului bugetar și o îmbunătățire structurală a contului curent ar putea duce la o îmbunătățire a ratingului României. Pe de altă parte, o consolidare fiscală insuficientă și o creștere a datoriei publice ar putea determina o înrăutățire a ratingului și a perspectivei economice a țării.