Grupul Financiar BT achiziționează BRD Pensii

Grupul Financiar BT, prin intermediul Banca Transilvania și BT Investments, a încheiat un acord cu BRD-Groupe Societe Generale și Societe Generale Assurances pentru achiziția BRD Pensii (BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private).

Grupul Banca Transilvania acord pentru achizitia BRD Pensii

BRD Pensii activează în România în domeniul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) și al celor facultative (Pilonul III).

Achiziția BRD Pensii reprezintă o mișcare strategică importantă pe piața pensiilor private din România, care include fonduri de pensii obligatorii și facultative. La finalul anului 2023, aceste fonduri administrau active totale de peste 131 miliarde de lei, echivalentul a 8,48% din PIB-ul anual al României, și au înregistrat randamente nominale nete pozitive în ultimii 15 ani. Peste 8,8 milioane de participanți contribuie la aceste fonduri, obiectivul principal fiind investirea prudentă în active de calitate pentru a asigura valoare suplimentară pentru participanți după pensionare.

BRD Pensii administrează atât fondul de pensii obligatorii din Pilonul II (FPAP BRD), cât și fondul de pensii facultative din Pilonul III (FPF BRD Medio). Fondul de pensii administrat privat BRD Pensii are peste 560.000 de participanți, iar fondul de pensii facultative BRD Medio are peste 37.500 de participanți, având una dintre cele mai ridicate contribuții medii per participant.

La 31 decembrie 2023, valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat BRD Pensii era de peste 5,4 miliarde de lei, iar valoarea activelor totale ale fondului de pensii facultative BRD Medio depășea 232 milioane lei. Randamentul anualizat de la înființare și până la finalul anului 2023 a fost de 6,65% pentru fondul de pensii administrat privat BRD Pensii și de 4,7% pentru fondul de pensii facultative BRD Medio.

Achiziția este un pas strategic al Grupului Financiar Banca Transilvania, prin care dezvoltăm fondurile de pensii facultative - Pilon III, existente deja în oferta noastră, și ajungem pe o piață nouă, fondurile de pensii administrate privat - Pilon II, creând sinergii între companiile Grupului Banca Transilvania. După depozitele bancare, pensiile private sunt al doilea cel mai important activ financiar al populației, o acumulare istorică de capital pentru România. De aceea sistemul de pensii private reprezintă o sursă stabilă de capital care contribuie la finanțarea statului, dar și a mediului privat, având o perspectivă investițională pe termen lung. Credem că, prin capabilitățile noastre, putem să contribuim accelerat la dezvoltarea acestui pilon fundamental al economiei noastre, oferind clienților o gamă diversificată de produse de economisire”, Ӧmer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

Pentru ca această achiziție să fie finalizată, este necesară aprobarea Autorității de Supraveghere Financiară din România.

Grupul Banca Transilvania, prin fondul Pensia Mea gestionat de BT Pensii, este activ pe piața pensiilor facultative din 2019, când a debutat printr-o altă achiziție. De la finalizarea acelei tranzacții, BT Pensii și-a dublat numărul de participanți la fondul de pensii facultative Pensia Mea. În prezent, Pensia Mea are aproape 57.000 de participanți, iar activele în administrare au crescut cu 7,4% în primele trei luni ale acestui an.