Majorări salariale în sectorul bugetar din semestrul doi al acestui an

Începând din semestrul doi al acestui an, salariile personalului din mai multe sectoare de activitate bugetară vor fi majorate. Ordonanța de urgență care prevede aceste creșteri a fost publicată recent în Monitorul Oficial.

furt bani

Potrivit ordonanței, salariile de bază actuale vor crește cu 10% faţă de nivelul salariului de bază aferent lunii decembrie 2023. Majorările se vor realiza în două tranșe: prima tranșă începând cu 1 iunie 2024, iar cea de-a doua tranșă de la 1 septembrie 2024. Această măsură se aplică personalului din domeniile cercetare, cultură, diplomație, protecția mediului, administrație publică centrală și din instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii.

De asemenea, ordonanța permite autorităților administrației publice locale să acorde, prin acte administrative, majorări salariale de până la 10% pentru funcționarii publici și personalul contractual din unitățile administrativ-teritoriale cu până la 20.000 de locuitori.

În plus, actul normativ prevede că angajatorii vor deconta dispozitive de corecție speciale pentru angajații care folosesc frecvent echipamente cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului de lucru, în baza unei examinări oftalmologice. Decontarea se va realiza în limita sumei de 500 de lei per persoană.