Prețurile facturilor la gaze naturale au scăzut în luna aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15% față de prețurile maximale plafonate.

În luna aprilie, consumatorii de gaze naturale și de electricitate au avut motive de bucurie, datorită scăderii prețurilor la factură.

sebastianburduja.fb.231228

Prețurile la gaze naturale au scăzut cu până la 25% comparativ cu prețul maxim plafonat. De exemplu, principalul furnizor de gaze a practicat un preț de 0,23381 lei per kWh, în timp ce prețul plafonat era de 0,310 lei per kWh.

De asemenea, pentru electricitate, clienții casnici cu un consum lunar de peste 300 kWh au beneficiat de reduceri de preț de până la 15%, comparativ cu prețul maximal de 1,3 lei per kWh.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Am promis facturi mai mici la electricitate și gaze naturale. Vă reamintesc că pe 28 martie am declarat public, după ședința de Guvern, că românii vor primi facturi mai mici la energie. Am susținut ferm și bine fundamentat pe baza analizelor pe care le-am făcut și pe care le-am promovat prin actualizarea mecanismului de compensare-plafonare (OUG 27/2022). Ceea ce pentru mine a fost certitudine încă de la momentul promovării în Guvern a noului mecanism, se confirmă astăzi prin facturi. Am susținut întotdeauna: statul trebuie să intervină acolo unde este necesar, când este necesar și cum este necesar. Nu este nevoie să dăm peste cap un întreg sistem, ci să calculăm, să analizăm și să aplicăm cu cap. Protejăm facturile românilor în continuare.

Confirmarea eficacității acestor măsuri a venit și din partea Eurostat, care a raportat că prețurile la energie plătite de români se numără printre cele mai mici din Uniunea Europeană.