Ministerul Finanţelor a împrumutat luni 807 milioane lei de la bănci

Ministerul Finanțelor a captat atenția pieței bancare luni, reușind să împrumute suma de 807 milioane de lei. Această inițiativă a avut loc printr-o licitație de obligațiuni de stat, cu scadența prevăzută pentru aprilie 2031.

Ministeruldefinantewikipedia

Licitația a stârnit un interes în rândul pieței financiare, atrăgând participarea a șapte dealeri primari. Dinamicile licitației dezvăluie un apetit robust pentru titlurile de stat emise, valoarea totală a cererilor ajungând la 1,04 miliarde de lei. În detaliu, băncile au licitat în nume și cont propriu 804 milioane de lei, iar ofertele necompetitive s-au ridicat la 237 de milioane de lei, reflectând încrederea și interesul investitorilor în instrumentele financiare guvernamentale.

Interesant este că, din totalul sumei adjudecate, contribuția directă a băncilor s-a cifrat la 657 de milioane de lei, completată de oferte necompetitive în valoare de 150 de milioane de lei.

Un alt aspect demn de menționat este rata dobânzii, stabilită la 6,58% pe an, în timp ce rata cuponului a fost de 7,35%.