Creștere record a pensiilor private în România: activele ajung la 121,55 miliarde de lei

Sistemul de pensii private din România a înregistrat o evoluție notabilă în primele nouă luni ale anului 2023, potrivit unui comunicat publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), cu active totale crescând la 121,55 miliarde de lei.

bani pensii mari

Această creștere, de 21,5% față de sfârșitul anului anterior și de 32% comparativ cu septembrie 2022, evidențiază o dinamică pozitivă. Pe fondul unei economii care se recuperează, pensiile private joacă un rol tot mai important în asigurarea bunăstării pe termen lung a cetățenilor. Cu o pondere de peste 8% în PIB, sistemul de pensii private demonstrează nu doar viabilitatea sa, ci și contribuția semnificativă la economia națională.

Sectoarele Pilonul II au avut un an record, cu active de 117,17 miliarde de lei, marcând cea mai mare valoare înregistrată până acum. Această creștere ne arată rolul esențial al fondurilor de pensii administrate privat în asigurarea securității financiare a milioanelor de români. Contribuția medie a participanților, cu contribuții virate la 30 septembrie 2023, a fost de aproximativ 266 lei/participant, în timp ce la 31 decembrie 2022 valoarea acesteia a fost de 237 lei/participant.  Cu peste 8 milioane de participanți, Pilonul II devine un pilon stabil pentru viitorul financiar al cetățenilor, oferind nu doar securitate, dar și randamente competitive, cu o rată medie ponderată de rentabilitate de 5,86% în septembrie 2023.

Pensiile facultative, sau Pilonul III, au arătat, de asemenea o creștere, cu active totale ajungând la 4,38 miliarde de lei. Această creștere reflectă interesul tot mai mare al românilor pentru planificarea financiară personală și căutarea de opțiuni de investiții flexibile și rentabile. Contribuția medie a participanților cu contribuții virate la 30 septembrie 2023 a fost de aproximativ 157 lei/participant, nivel similar cu cel înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent. Cu aproape 700.000 de participanți și o creștere a contribuțiilor de 19% față de anul anterior, Pilonul III se profilează ca o componentă vitală a sistemului de pensii private.

Investițiile fondurilor de pensii, atât în Pilonul II cât și în Pilonul III, rămân concentrate pe titlurile de stat și acțiuni, reflectând o strategie de diversificare și căutare a echilibrului între risc și randament. Creșterea investițiilor în titluri de stat și acțiuni subliniază angajamentul fondurilor de pensii pentru susținerea economiei locale și oferirea unor randamente atractive participanților.

Evoluția sistemului de pensii private în România în 2023 este un semnal clar că românii se orientează tot mai mult spre soluții de economisire și investiții pe termen lung pentru asigurarea unui viitor financiar stabil.