Scădere de 3,4% în prețurile producției industriale în decembrie 2023

Conform datelor publicate de către Institutul Național de Statistică (INS), prețurile producției industriale, pe ansamblul pieței interne și externe, au înregistrat o scădere de 3,4% în luna decembrie 2023, în comparație cu aceeași perioadă din anul precedent și o diminuare de 0,6% față de luna anterioară.

sondaj inscop europarlamentare

Această tendință, observată atât pe piața internă cât și pe cea externă, subliniază provocările cu care se confruntă industriile în contextul economic global actual.  Mai specific, sectoarele industriale au prezentat performanțe variate, cu unele înregistrând creșteri semnificative ale prețurilor. Industria bunurilor de uz curent a condus cu o creștere de 5,89%, urmată de industria bunurilor de capital cu o creștere de 4,81% și industria bunurilor de folosință îndelungată, care a văzut o creștere de 3,40%. Aceste creșteri reflectă o cerere în continuă evoluție și ajustări ale ofertei în sectoarele respective.

Pe de altă parte, industria bunurilor intermediare și industria energetică au întâmpinat provocări, cu scăderi de 4,59%, respectiv 9,83%. Aceste date evidențiază presiunile costurilor și ajustările strategice necesare pentru a naviga în peisajul economic curent.

Evoluția prețurilor producției industriale în decembrie 2023 reflectă o dinamică complexă a economiei, cu sectoare care demonstrează adaptabilitate și reziliență în fața schimbărilor. Creșterile și scăderile înregistrate în diverse domenii industriale nu sunt doar indicatori ai stării actuale, ci și semnale pentru direcțiile viitoare de dezvoltare.