Eficiență în combaterea evaziunii fiscale: ANAF identifică obligații fiscale nedeclarate de 10,62 miliarde lei în 2023

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a realizat un progres în lupta împotriva evaziunii fiscale în anul 2023.

anaf angajari

Cu o serie de 77.129 verificări fiscale și antifraudă, inspectorii ANAF au identificat obligații fiscale nedeclarate în valoare de 10,62 miliarde lei, un rezultat care subliniază eficacitatea măsurilor implementate.

Acest succes reflectă o abordare inovatoare și strategică a ANAF în detectarea și recuperarea datoriilor fiscale. Aproximativ 70% din aceste obligații au fost generate în sectoare cheie precum industriile prelucrătoare, comerțul, reparațiile auto și construcțiile. Mai mult, inspectorii au reușit să reducă pierderea fiscală înregistrată de contribuabili cu 4,81 miliarde lei și au aplicat amenzi și confiscări în valoare de peste 206 milioane lei.

Ministrul Marcel Boloș subliniază importanța tehnologiei și a analizei de date în acest proces: „Raportul ANAF pe 2023 arată că abordarea a fost una constructivă, activitatea de control fiscal fiind ultima pârghie pentru realizarea conformării la declarare. Inspectorii au adoptat abordarea personalizată și progresivă a formelor și acțiunilor de control fiscal. În 2024, noutatea este adusă de faptul că rezolvăm cele mai importante probleme legate de analiza volumelor mari de date, pentru obținerea rezultatelor precise în timp util. Implementarea SAF-T, a sistemului de facturare electronic, a sistemului caselor de marcat electronice, dar și a altor sisteme avansate de analiză, precum și integrarea acestora, va duce la optimizarea analizei de risc. Vom vorbi despre o altă coerență a datelor/informațiilor declarate prin intermediul declarațiilor fiscale de către contribuabil cu datele din contabilitatea acestuia, astfel încât să poată fi identificați contribuabilii cu risc fiscal. Sinergia între toate aceste sisteme va rafina întregul proces de inspecții, astfel încât să se poată acționa țintit în zonele în care se manifestă cele mai mari fenomene de evaziune fiscală”.

Pe lângă acțiunile de control, ANAF a pus accent pe încurajarea conformării voluntare a contribuabililor. În 2023, au fost emise 12.558 notificări de conformare, adresate riscurilor fiscale de 1,1 miliarde lei. Alături de acestea, 10.424 de notificări au fost trimise persoanelor fizice care au încasat rambursări de 860 milioane lei prin servicii de curierat, solicitându-le să depună Declarația unică privind impozitul pe venit.

Aceste rezultate sugerează un efort concertat al ANAF de a promova o cultură a conformării fiscale și de a combate evaziunea fiscală, fără a recurge automat la controlul fiscal direct. Prin echilibrul între măsuri preventive și acțiuni punitive, ANAF demonstrează că este posibilă atât protecția veniturilor statului, cât și menținerea unui mediu de afaceri echitabil și transparent.