Sistemul e-Factura îmbunătățit: eliminarea facturilor duplicat

Sistemul e-Factura a suferit o serie de modificări în primele luni ale anului 2024.

efactura240118

Aceste schimbări sunt rezultatul colaborării între Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și companiile care furnizează servicii de contabilitate.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor (MF), în urma a două întâlniri online cu peste 175 de participanți, accentul s-a pus pe monitorizarea și remedierea erorilor, precum și pe primirea feedback-ului de la utilizatori pentru a îmbunătăți eficiența sistemului e-Factura. Aceste întâlniri vor continua în perioada următoare, evidențiind angajamentul autorităților de a asigura o soluție robustă și adaptabilă la nevoile mediului de afaceri.

O modificare importantă adusă sistemului este eliminarea posibilității de a introduce facturi duplicate, cu efect din 16 ianuarie. Acest pas vine ca răspuns la feedback-ul primit de la utilizatori și reprezintă un efort de a crește integritatea și eficiența sistemului.

Pentru a facilita interacțiunea cu utilizatorii finali, ANAF organizează webinarii pe 23 și 25 ianuarie, oferind astfel posibilitatea acestora de a adresa întrebări și de a primi răspunsuri din partea experților.

Ministrul Marcel Boloș a subliniat importanța sistemului e-Factura în lupta împotriva evaziunii fiscale și a evidențiat angajamentul de a fi flexibili și receptivi la feedback-ul utilizatorilor.

În contextul implementării obligatorii a sistemului RO e-Factura în relația business-to-business (B2B) începând cu 1 ianuarie 2024, peste 10 milioane de facturi au fost înregistrate cu succes în sistemul e-Factura, în valoare totală de 45 miliarde de lei. Statusul facturilor expediate este actualizat la fiecare 30 de minute.

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Codul fiscal.

În perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu se sancționează”, se menționează în comunicat.