Știri îmbucurătoare pentru cei cu credite legate de ROBOR. Diferența față de IRCC, în scădere

În contextul economic actual, românii care au creditele legate de ROBOR primesc o veste bună, deoarece acest indice continuă să înregistreze scăderi, atingând cel mai mic nivel din ultimele 17 luni, adică 6,25%.

salarii functionari publici bani

Diferența față de IRCC, indicele de referință introdus recent, s-a redus semnificativ în ultimul an, ajungând acum la 5,96%

Potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR), indicele ROBOR la 3 luni, care influențează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut de la 6,29% pe an la 6,25% pe an în ședința precedentă. Este o evoluție semnificativă, mai ales dacă ne gândim că, la începutul anului trecut, acesta era de doar 3,02%, pentru a urca apoi la 7,56% la începutul acestui an.

Este important de menționat că, în mai 2019, a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență 19/2019, modificând modul în care se calculează rata pentru creditele în lei cu dobândă variabilă. Această ordonanță a introdus IRCC, un indice calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare. În comparație, ROBOR, care a fost folosit în principal pentru creditele acordate persoanelor juridice, a fost înlocuit pe segmentul persoanelor fizice în 2019. Diferența esențială dintre cei doi indici constă în modul de calcul.

În acest context favorabil, peste două milioane de români care achită lunar cel puțin o rată pentru un credit pot beneficia de această scădere a indicelui ROBOR, ceea ce poate duce la rate mai accesibile și la o ușurare a presiunii financiare pentru acești împrumutați. Cu toate acestea, evoluția ulterioară a pieței financiare va rămâne un aspect de urmărit pentru toți cei implicați în sectorul creditării.