Modificări în acordarea scutirii de impozit. Propunere legislativă pentru mașinile veteranilor și persoanelor cu handicap

În cadrul unui proiect legislativ dezbătut recent în Senat, se propune o modificare semnificativă a regulilor privind scutirea de impozit pentru veterani, văduve de război, persoane cu handicap și foști deținuți politici în ceea ce privește mijloacele de transport deținute de aceștia.

 taxe si impozite craiova

Conform viitoarei legi, acești beneficiari vor mai beneficia de scutirea de impozit doar pentru mașinile cu motoare de până în 2.000 de cm3, o condiție care nu exista anterior

Practic, acest proiect de lege propune ca scutirea de impozit să se aplice doar la mașinile „cu capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 2.000 cm3”. Cu această propunere legislativă, se adaugă o condiție suplimentară pentru a beneficia de scutirea de impozit, și anume, capacitatea cilindrică a motorului mașinii trebuie să fie mai mică sau egală cu 2.000 cm3.

Această modificare va afecta primele trei categorii de persoane care beneficiază de scutire de la plata impozitului pe mijloacele de transport:

Veterani de război și văduvele lor: aceștia vor fi scutiți pentru un singur mijloc de transport, la alegerea lor.

Persoane cu handicap grav sau accentuat și persoane cu gradul I de invaliditate: acești beneficiari și reprezentanții legali vor beneficia de scutire pentru un singur mijloc de transport, la alegerea lor.

Foști deținuți politici: aceștia vor beneficia de scutire pentru un singur mijloc de transport, la alegerea lor.

De ce a fost propusă această schimbare? Potrivit inițiatorilor, măsura vine în contextul în care „interpretarea în litera legii a dat naștere unor situații în care există mașini de lux scutite de impozit”. Se dorește ca facilitățile fiscale să fie acordate într-un mod care să sprijine mai eficient persoanele vulnerabile, evitând astfel ca dispozițiile legale să devină un privilegiu pentru posesorii de mașini de lux.

Important de menționat este că proiectul de lege trebuie să treacă prin etapele de adoptare în Parlament, promulgare prezidențială și publicare în Monitorul Oficial pentru a deveni lege.