Încetinirea bruscă a creșterii economice ridică întrebări cu privire la închiderea bugetului pentru acest an.
În trimestrul al treilea din 2023, economia a înregistrat o creștere de doar 0,2%, comparativ cu T3 2022, reprezentând practic o stagnare. În primele trei trimestre ale anului, creșterea economică a atins doar 1,1% în termeni anuali. Este dificil de crezut că vom atinge proiecția guvernului de 2,4%, redusă deja de la 2,8% la începutul anului.
Perspectivele actuale nu mai indică o creștere economică mai mare de 1,5% în 2023. Acest declin în motoarele economiei pune presiune pe bugetul anului curent și al celui viitor. Cu presiuni sociale crescute, în special din cauza inflației încă ridicate, deficitul bugetar este amenințat să crească. BNR a luat decizia de a nu reduce dobânda-cheie, invocând riscul de scădere economică și avertizând că măsurile guvernului referitoare la taxe ar putea reaprinde inflația.
Guvernul vizează un deficit bugetar sub 5% din PIB în acest an, dar FMI estimează un deficit de 6%.
Situația bugetară impune guvernului să găsească resurse financiare, iar măsurile deja luate, precum taxa pe cifra de afaceri, nu acoperă promisiunile făcute, aducând doar 1% din PIB în 2024. Deficitul se anunță a crește, iar sursele de finanțare pot veni doar din împrumuturi sau majorări de taxe.