Actorul şi managerul de teatru Emil Boroghină a împlinit 81 de ani

Emil Boroghina s-a născut la 23 ianuarie 1940, în oraşul Corabia, judeţul Olt.

EmilB

În 1963, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", din Bucuresti, secţia Actorie, fiind repartizat la Teatrul Naţional Craiova.

Actor şi regizor, în 1988 este numit director al acestui teatru, pe care l-a condus până în anul 2000. În prezent, Emil Boroghină este directorul Festivalului Internaţional Shakespeare, pentru care a primit, în 2007, Premiul de Excelenţă al UNITER. A mai fost onorat cu premiul Academiei Române, premiul pentru cel mai bun manager de teatru, acordat de British Council şi premiul „Omul anului 1995”, acordat de American Biographical Institute.

Este cetăţean de Onoare al oraşelor Craiova şi Corabia şi decorat cu Ordinul Naţional "Serviciu Credincios" în grad de Cavaler.

Îndrăgostit de opera marelui Will, este fondator (din 1994) şi director al Festivalului Internaţional Shakespeare, preşedinte al Fundaţiei Shakespeare (Craiova), vicepreşedinte al Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, Societar de Onoare al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” Craiova şi membru al Senatului UNITER.

În semn de înaltă apreciere pentru dăruirea, talentul și profesionalismul închinate, timp de mai multe decenii, Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, precum și pentru activitatea de aprofundare și promovare a operei lui William Shakespeare, impunându-se la nivel internațional drept un reper al cercetării în domeniul teatrului, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer maestrului Boroghină Emilian Elizian”, se arată într-un comunicat al președinției.

Activitatea sa intensă a atins excelența și a fost recunoscută și premiată atât în țară, cât și în străinătate. Printre distincțiile primite de-a lungul vremii, amintim: Premiul pentru directorat, acordat de Uniunea Teatrală din România (1991), Premiul pentru cel mai bun director al anului, acordat de Secţia română a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (1993), Premiul pentru cea mai importantă personalitate a teatrului românesc, acordat de Fundaţia pentru Teatru şi Film (1995), Premiul pentru cel mai bun manager de teatru, acordat de British Council şi Uniunea Teatrală din România (1997), Premiul de excelenţă, acordat de secţia română a A.I.C.T. (2000), Premiul Naţional „Marin Sorescu”, acordat de Academia Română (2002), Premiul de Excelenţă acordat de Uniunea Teatrală din România, pentru ediţia din anul 2006, a Festivalului Shakespeare, Premiul de excelenţă acordat de Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru (2008), Premiul pentru întreaga activitate în sprijinul şi promovarea relaţiilor culturale româno-britanice, acordat de British Council la Gala Premiilor UNITER, pentru anul 2011, Decorat cu Ordinul „Serviciu credincios” în grad de Cavaler, de către Preşedintele României, Cetăţean de Onoare al Municipiului Craiova (1999) şi oraşului Corabia (2006).