Pe 24 ianuarie – acces gratuit la Muzeul Olteniei Craiova!

Duminică, 24 ianuarie, spaţiile expoziţionale ale Secţiei de Istorie-Arheologie, din strada Madona Dudu nr. 14, vor fi deschise, în regim GRATUIT, pentru publicul vizitator.

sala

Pe 24 ianuarie 2021 se împlinesc 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, alegerea unui singur domn – colonelul Alexandru Ioan Cuza, la 5 ianuarie, la Iași și 24 ianuarie 1859, la București, fiind o dovadă a dorinței de unire a românilor din Moldova şi Ţara Românească.

Contextul actual nu permite să se joace Hora Unirii de la Craiova – eveniment organizat, anual, în cadrul programului cultural-educativ „Hai să dăm mână cu mână, la Muzeul Olteniei”, dar vizitarea gratuită a expozițiilor Muzeului Olteniei vă va permite o călătorie imaginară în timp şi o participare virtuală la evenimentele istorice de atunci.

Vizitatorii pot face un tur tematic al Sălii Unirii de la 1859, din cadrul circuitului expozițional permanent - OLTENIA REDIVIVA, unde sunt expuse 38 de obiecte de patrimoniu.

Punctul de atracție al sălii îl reprezintă steagul original al Județului Dolj, din 1861 – o piesă rară, fiind primul steag al județului, realizat cu ocazia Unirii Principatelor Române. În partea centrală a steagului se poate distinge monograma pictată a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, având capul de bour (stema Moldovei), pe fond albastru şi acvila (stema Ţării Româneşti), pe fond roşu, în partea de sus; fundal auriu; cele două steme se află sub o coroană princiară. Sus, este o legendă, despărţită de coroană PRINCIPAT-ELE UNITE. Sub cele două steme, legenda DISTICTUL DOLJIUL, iar sub acestea, stema Doljului – un peşte, într-un cerc înnodat. Steagul județului Dolj, din anul 1861, a fost descoperit în podul Școlii Centrale din Craiova (actualul Colegiu Național „Carol I”) și donat Fundației „Alexandru și Aristia Aman”, la începutul secolului XX. În anul 1950, a fost inclus în colecția Muzeului Olteniei, ca urmare a transferării colecțiilor Fundației.

Drept dovadă a importanței sale istorice și rarității în colecțiile publice din România, acest steag a fost inclus într-o expoziție de mare anvergură, organizată la București, în anul 2009 şi dedicată împlinirii a 150 de ani de la Unirea celor două Principate Române.

cuzai

În aceeaşi sală, sunt expuse cromolitografiile Doamnei Elena Cuza și Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, harta Principatelor Unite, care cuprinde principalele șosele construite, sau în curs de construire, în anul 1861, precum și județele și principalele localități, o copie a steagului Principatelor cu însemnele celor două țări – zimbrul – însemnul Moldovei și vulturul – însemnul Țării Românești.

Sunt expuse, de asemenea, unități de măsură din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza şi medalii.

Poate fi admirată şi replica supradimensionată a tabloului „Hora Unirii la Craiova”, după Theodor Aman. Evenimentul, celebru în istoria orașului, s-a desfășurat în seara zilei de 11 octombrie 1857, în urma deschiderii lucrărilor Adunărilor Ad-Hoc, la lumina torțelor, în fața Școlii Centrale. În partea stângă a tabloului este reprezentat și Theodor Aman, împreună cu familia sa. În fața tabloului este expusă macheta Școlii Centrale, realizată în anul 1959.

Tot în Sala Unirii este reconstituit un colț din casa familiei Alexandru și Aristia Aman – astăzi, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”. Se pot remarca piese de mobilier şi obiecte de artă decorativă. Familia și-a donat întreaga avere – case, tablouri, cărți, monede, obiecte de artă – Primăriei Craiova, pentru înființarea unui așezământ public de cultură, „Fundația Alexandru și Aristia Aman”, care să cuprindă o bibliotecă, un muzeu și o galerie de tablouri.

Intrarea este liberă, iar accesul este permis cu respectarea normelor sanitare actuale, în intervalul orar 09.00 - 17.00 (ultimul vizitator, acces la ora 16.15).