Grupare de traficanți de droguri, destructurată. 59 de kilograme de canabis, confiscate

31 de percheziții domiciliare au fost efectuate, joi, în județele Vâlcea, Ilfov, Giurgiu și în București, fiind duse la audieri 32 de persoane care făceau parte dintr-un grup de trafic de droguri. 

droguri

Potrivit unui comunicat remis, joi, de DIICOT, în perioada aprilie 2019 – mai 2020, membrii grupării infracționale au introdus în ţară, transportat, deţinut şi pus în vânzare aproximativ 59 kilograme de cannabis şi un kilogram de cocaină, cu o valoare de piaţă de 700.000 de euro.

„Totodată, aceștia au controlat mai multe fluxuri financiare prin deschiderea în România și în alte țări din Europa a 80 de conturi bancare ce au fost utilizate, pe de o parte pentru a frauda, prin intermediul sistemelor informatice, mai multe persoane vătămate, prejudiciate cu sume mari de bani, iar pe de altă parte pentru transferarea şi ulterior retragerea sumelor de bani provenite din infracțiuni în România, reușind astfel să obțină din activitatea infracțională aproximativ 2,6 milioane euro”, se arată în comunicatul de presă.

Gruparea infracţională a fost iniţiată în primăvara anului 2019, iar liderul acesteia a coordonat întreaga activitate a membrilor, a finanţat funcţionarea acesteia, obţinând în mod direct cea mai mare parte a produsului infracţional. Acesta a reușit, într-o perioadă scurtă de timp, să își cumpere cinci case şi mai multe terenuri, autovehicule de lux (trei autoturisme valorând 250.000 de euro) şi alte bunuri cu o valoare totală de cel puţin două milioane de euro.

Liderul grupării a creat o adevărată reţea, formată din persoane cu cazier, loiale şi care au executat întocmai dispoziţiile sale. Mecanismele acesteia erau bine cunoscute de către membrii grupării care au acţionat în baza regulilor stricte stabilite de către coordonator. Astfel, în perioada noiembrie 2019 – februarie 2020, membrii grupării s-au deplasat în Spania, de unde au achiziţionat cantități importante de droguri, le-au introdus în ţară, le-au depozitat în locuri controlate de lider, iar ulterior le-au pus în vânzare către persoanele indicate de către acesta, sumele de bani obţinute revenindu-i în cea mai mare parte liderului. De asemenea, cu ocazia acestor deplasări, au deschis şi conturi la unităţi bancare din Spania, care ulterior au fost folosite la comiterea infracţiunilor de spălare de bani şi fraudă informatică. În această modalitate, liderul grupului a urmărit permanent delimitarea totală de activitatea infracțională pe care a coordonat-o şi a expus membrii grupului din palierele inferioare la eventuale măsuri de tragere la răspundere penală”, mai spun procurorii în comunicat.

Cercetările sunt continuate pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic internațional de droguri, fraudă informatică și spălare de bani.