O aeronavă a Forțelor Aeriene Române acționează la stingerea incendiului de pădure din Vâlcea

O aeronavă a Forțelor Aeriene Române acționează la stingerea incendiului de pădure din Vâlcea

O aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române, configurată pentru stingerea incendiilor, acționează, începând de sâmbătă, pentru stingerea incendiului de pădure declanșat în zona montană - Muntele Zănoaga Câinenilor, din județul Vâlcea, anunță MApN.

FB C 27J Spartan avion

Aeronava a decolat din Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, în jurul orei 20.00, iar misiunile vor continua și în cursul zilei de duminică, 7 august, în funcție de situația concretă din teren. Misiunea aeriană se desfășoară la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

În configurație pentru stingerea incendiilor, aeronavele C-27J Spartan pot transporta 6.000 de litri de apă (șase containere) la fiecare trecere.

Aeronavele de acest tip ale Forțelor Aeriene Române au acționat, din 2017 și până în prezent, pentru stingerea a mai multe incendii de pădure din țara noastră, în județele Mehedinți, Alba, Hunedoara și Buzău.

De asemenea, au executat și trei misiuni internaționale - în luna iulie a anului 2018, în Grecia, în luna august a anului 2021, în Macedonia de Nord, și în luna iulie a acestui an, în Slovenia.

ISU Vâlcea precizează că incendiul se manifestă pe o suprafață de aproximativ 3 ha, la nivelul solului, cu flacară pe alocuri și emisie de fum, într-o zona stancoasă și abruptă, inaccesibilă auto și pedestru. Viteza de propagare este redusă iar incendiul nu este localizat.

(sursa: Mediafax)