PROTEST ÎMPOTRIVA ADOPȚIEI. CSM verifică conduita procurorului craiovean. Dăncilă trimite corpurile de control să facă lumină

Noi imagini șocante au apărut cu Sorina, fetița de 8 ani din Baia de Aramă, județul Mehedinți, luată de la asistenții maternali cu mascații. În imagini se poate vedea cu procuroarea Maria Pițurcă trage de aceasta și nu se opreșe nici când copila este foate aproape să își spargă capul de tocul ușii.

64999845 2312296868817173 1340093344688111616 n 68352100

 

adoptia de la baia de arama

În imaginile filmate cu un telefon mobil se poate vedea cum ușa casei se deschide, iar copila de opt ani este trasă pur și simplu de mâini de către procurorul de caz, Maria Pițurcă. În momentul în care calcă în exteriorul casei, fetița reușește să își elibereze una dintre mâini, dar cade pe spate, foarte aproape de tocul ușii.

Procurorul Maria Pițurcă nu se lasă intimidată

Procuroarea nu se lasă intimidată și trage de copilă, aceasta fiind târâtă, în timp ce Maria Pițurcă încearcă să îi prindă mâna eliberată. În continuare se aud urletele fetiței, vocea unei femei care strigă "o omorâți" și se vede procuroarea care trage violent de copil. Între țipete, disperare și hohote de plâns, copila strigă „mami, nu vreau să plec!".

Procurorul Maria Pițurcă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care a participat la preluarea fetiței de 8 ani din Mehedinți, spunea vineri că nu a tras de copil în timpul intervenției și că a încercat să o ia în brațe.

„Nu am tras de copil. Am încercat să nu apăs, să nu ... Am încercat să-l iau în brațe. Am reușit să o iau în brațe și am dus-o în brațe la tată. Nu s-a mai filmat. Și ea va fi oricum examinată fizic și vom vedea dacă are vreun semn sau nu. Am intervenit pentru a înceta starea de deținere ilegală a acestui copil”, a spus Maria Pițurcă.

Potrivit procurorului de caz, acțiunea a fost posibilă după ce în data de 24 mai Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți a depus o sesizare în care se arăta că asistentul maternal Ș.M. refuză să predea copilul părinților adoptatori.

Fetița a fost luată cu mascaţii din casa în care a fost crescută de un asistent maternal, din Baia de Aramă, județul Mehedinți, după ce a fost înfiată de o familie din America.

Procurorul general Bogdan Licu a dispus verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind modul în care un procuror din acea structură a intervenit în cazul fetiței din Mehedinți și a efectuat percheziția domiciliară. Totodată, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a sesizat Inspecția Judiciară pentru a efectua cercetări cu privire la conduita și modul în care procurorul de caz a acționat.

În această situație, premierul Viorica Dăncilă a cerut corpurilor de control ale Autorității Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie și Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială să fie luni dimineață la prima oră în Dolj și Mehedinți.

Protestatarii cer anularea adopției

Sâmbătă, avocatul familiei adoptive, Liviu Belulescu că Sorina s-a adaptat la noua situație: „Fetița este foarte bine, se vede de pe buze. S-a adaptat imediat. I s-au spus tot felul de prostii, că o taie pe burtică și îi ia mațele și o duce în America să le vândă. Fetița este bine".

Oamenii din Baia de Aramă au ieșit, sâmbătă seara, pentru a doua zi consecutiv, în fața casei asistenților maternali de unde a fost luată Sorina, acuzând că autoritățile că nu se implică în acest caz.

Protestatarii care s-au adunat în fața casei Sorinei au afișe cu mesaje precum „Cerem anularea adopției”, „Nu distrugeți fericirea unui copil” sau „Nu o despărțiți de surioara ei, Andreea”. Mai mulți participanți la protest spun că adopția nu a fost făcută corect și că ceva este dubios, pentru că „orfelinatele sunt pline de copii, dar familia de români din America a vrut tocmai o fată care era crescută bine, cu dragoste”.

„S-a dat multă mită” pentru Sorina

Nașa fetiței a spus că familia vrea să o vadă pe Sorina nu în poze, „unde râde forțat” ci înntr-o filmare, chiar dacă Sorina nu îi poate vedea. „Zâmbetul din poze mi se pare suspect. Au pus (familia adoptivă - n.r.) în poze o farfurie cu carne. Sorina nu mănâncă carne”, a spus nașa.

Oamenii acuză autoritățile din Mehedinți că nu se implică, întrebându-se de ce nici prefectul, nici președintele Consiliului Județean nu au mers la Baia de Aramă. Mai mult, mulți vecini s-au declarat convinși că „s-a dat multă mită” pentru Sorina.

Avocatul Poporului a dispus o anchetă în cazul adopției. „Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a demarat o anchetă urgentă în cazul fetiței luată cu mascații din casa în care a crescut, după ce a fost adoptată de o familie din Statele Unite ale Americii. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 49 din Constituția României, privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și protecția copiilor și a tinerilor. Ancheta va fi efectuată de către specialiști din cadrul Domeniului pentru prevenirea torturii și Avocatului Copilului”, informează Avocatul Poporului, printr-un comunicat.

În toată această poveste a unei adopții extrem de dubioase, care categoric își va lăsa amprenta asupra psihicului și sufletului copilei, o adopție care ridică multe semne de întrebare și în spatele căreia s-au făcut multe speculații, autoritățile, cei în măsură să mai facă ceva, uită un amănunt: Acasă este acolo unde îți este sufletul!