Furtună de coșmar în Mehedinți

Furtună de coșmar în Mehedinți

Seara zilei de duminică, 07 iulie, a adus locuitorilor din județul Mehedinți o imaginea apocalipsei. Vântul, care a atins chiar și 120 Km/h, a lăsat în urmă un adevărat haos.  

 furtuna

Mehedinţiul a fost străbătut duminică seara, de la un capăt la altul, de o furtună extrem de puternică, chiar unică în istoria ultimilor 20 de ani, ce a lăsat în urmă o imagine dezolantă. Zeci de copaci au fost smulși din rădăcini, acoperișuri de blocuri smulse și aruncate de-a valma peste mașini, garduri, țigle, panouri, crengi, stâlpi, cabluri electrice și chiar indicatoare stradale fiind puse la pământ fără alegere.

„Patru persoane au necesitat îngrijiri medicale acestea fiind transportate la UPU de către echipajele SAJ. În localitatea Şimian, pe Calea Hinovei, un panou a căzut peste un autoturism în care se aflau patru persoane (2 adulţi şi 2 copii). După acordarea primului ajutor medical celor doi adulţi, care au suferit traumatisme, aceștia au fost transportați la spital. Cei doi copii nu au necesitat îngrijiri medicale”, a precizat Ramona Nistor, purtătorul de cuvânt al ISU Drobeta.

Tot la Şimian, un foişor din lemn a căzut peste o persoană, aceasta fiind asistată medical de către un echipaj SAJ. Şi în Drobeta Turnu Severin o persoană a avut nevoie de ajutor, după ce fereastra locuinţei în care se afla a fost spartă, în urma căderii unui panou.

Localitatea Cerneţi a fost inaccesibilă timp de mai multe ore, pe centura ocolitoare a Severinului căzând mai mulți stâlpi de electricitate. De altfel, puținele locuințe construite în noul cartier al municipiului Drobeta Turnu Severin, Banovița, uitat de autoritățile locale, s-au confruntat cu mari probleme datorate cablurilor electrice smulse, gardurilor și țiglelor smulse de furtună, dar și a lipsei iluminatului public.

Urmări ale furtunii

Ca urmare a furtunii din seara zilei de duminică, în dispeceratul ISU Mehedinţi au fost înregistrate peste 150 de apeluri prin SNUAU 112, anunţă ISU Mehedinţi. Efecte au fost înregistrate în localităţile Drobeta Turnu Severin, Orşova, Ciochiuţa, Şimian, Cerneţi, Ilovu, Magheru, Roşiori, Răscoleşti. Cele mai multe intervenţii au fost în municipiul Drobeta Turnu Severin, unde pompierii din cadrului Detaşamentului Drobeta Turnu Severin au acţionat pentru înlăturarea mai multor acoperişuri sau elemente de acoperiş (28), doborâte de vântul puternic, dar şi pentru îndepărtarea a 11 copaci căzuţi peste case, autoturisme, stâlpi electrici sau pe carosabil. În municipiul Orşova, pompierii au intervenit pentru degajarea unui autoturism peste care căzuse un copac, iar în oraşul Strehaia pentru localizarea unui incendiu manifestat la un stâlp electric din lemn. În comuna Şimian, s-a intervenit pentru îndepărtarea unui acoperiş, a patru copaci, precum şi a patru stâlpi electrici, dar şi a unui panou publicitar.

“În acest moment, avem 27 de acoperișuri luate, 21 de mașini avariate puternic, iar altele zeci sunt parțial avariate. Am lucrat toată noaptea la degajarea căilor de acces, însă acționăm în continuare pentru că încă sunt mulți copaci căzuți. A fost cea mai puternică furtună după revoluție”, declară primarul municipiului Drobeta Turnu-Severin, Marius Screciu.

De altfel și prefectul județului Mehedinți, Nicolae Drăghiea, s-a arătat interesat de situația din județ. “Au fost 8 unități administrativ-teritoriale avariate: Drobeta Turnu-Severin, Orșova, Strehaia, Șimian, Căzănești, Breznița-Ocol, Izvorul Bârzii. Au fost patru victime: o persoană în Severin și alte trei în Șimian, transportate la UPU de către echipajele SAJ.”, declară prefectul Nicolae Drăghiea.

Mehedințenii spun că noapte de duminică a fost iadul pe pământ, că nu au văzut în viața lor așa ceva. Geamuri sparte, aparate de aer condiționat care zburau prin aer, copaci care picau la pământ, garduri smulse, acoperișuri distruse, mașini avariate, drumuri blocate, într-un cuvât coșmar. Luni dumineața, zeci de blocuri din Severin erau fără energie electrică, urmare a stâlpilor de electricitate avariați. Pe lângă pagublele inventariate oficial, există altele, mult mai multe, de care însă nu se mai vorbște.