Ajutoare de Gurvern pentru oltenii afectați de inundații. Ce sumă a fost aprobată

Guvernul a aprobat, în ședința de joi, ajutoare de urgență în limita a 7 milioane de lei pentru sprijinirea populației afectate de inundații, alunecări de teren și fenomene meteorologice periculoase, în această situație aflându-se mai multe localități din Dolj, Mehedinți, Olt și Gorj.  

iunie 2023 inundatii

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, Guvernul a aprobat acordarea unor ajutoare de urgență pentru sprijinirea populației afectate de inundații, alunecări de teren și fenomene meteorologice periculoase, în limita sumei de 7 milioane lei.

Banii provin din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și sunt repartizați astfel:

-câte 10.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de peste 75%, inclusiv;
-câte 7.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 50%, inclusiv și 75%;
-câte 4.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 25%, inclusiv și 50%
-câte 2.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de până la 25%;
-câte 1.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri din locuință au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor;
-7.500 lei în cazul în care se înregistrează pierderi de vieți omenești, indiferent de numărul victimelor (ajutorul se plăteşte soţului/soţiei ori rudelor directe de gradul 1 sau 2 sau, în lipsa acestora, persoanei fizice care demonstrează cu documente doveditoare că s-a ocupat de organizarea înmormântării).

De asemenea, Ministrul Muncii anunță că procedurile de acordare a ajutoarelor de urgență și de plată au fost simplificate.

Astfel, acordarea acestor ajutoare nu mai este condiționată de completarea unei cereri din partea familiei/persoanei afectate de inundații și nici de efectuarea de anchete sociale. Sumele individuale se stabilesc pe bază de borderouri întocmite de agențiile pentru plăți și inspecție socială, cu sprijinul comitetelor județene/locale pentru situații de urgență și pe baza constatărilor comisiei pentru evaluarea estimativă a pagubelor, constituită prin ordin al prefectului. Borderourile se avizează de primarii localităților afectate și de prefecți.

În ceea ce privește plata, aceasta se va efectua pe baza aprobării ministrului Muncii și Solidarității Sociale.

Hotărârea de Guvern a fost adoptată în contextul în care multe gospodării din județele Alba, Mehedinți, Caraș-Severin, Dolj, Olt, Gorj au fost afectate grav de inundațiile recente, iar oamenii au rămas fără mijloacele necesare traiului zilnic, un exemplu în acest sens fiind și localitatea Grecești din județul Dolj, unde zeci de persoane sunt izolate sau au fost evacuate preventiv.

Sursa: Mediafax