Grătarele aprinse aiurea se lasă cu amenzi usturătoare

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) vor controla, în această perioadă, locurile amenajate pentru picnic şi zonele de afluenţă publică unde se fac de obicei grătare, anunţă ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

gratrRaziile se vor desfăşura în colaborare cu Poliţia Locală şi cu ofiţeri şi subofiţeri din cadrul Jandarmeriei Române. Cei care vor face grătar la marginea pădurii sau prin spatele blocurilor, dar şi cei care nu vor face curăţenie după picnic se vor alege cu amenzi între 2000-5000.

„Am transmis adrese către toate primăriile din ţară, cu rugămintea de a se organiza pentru mini-vacanţa de 1 Mai: să amenajeze spaţiile de campare, să pună la dispoziţia populaţiei pubele şi toalete ecologice şi să ecologizeze zonele după mini-vacanţă“, a declarat ministrul Gavrilescu.

Un muc de țigare și o amendă usturătoare

Din dispoziţia sa, de vineri până duminică, comisarii GNM organizează echipe de control care vor patrula în zonele cu activităţi de picnic special amenajate, în zonele de afluenţă publică consacrate şi în zonele cu potenţial turistic, dar neamenajate, pentru asigurarea respectării prevederilor legale.

Pentru ca zilele de Paște și 1 Mai să nu vă aducă și sancțiuni usturătoare, aveți grijă să aprindeți grătarele doar în spații special amenajate. De asemenea, pentru abandonarea resturilor în locul de grătar, dar și pentru nerespectarea liniştii şi ordinii publice, amenda este cuprinsă între 300 şi 3.000 de lei, iar pentru desfășurarea activităților de picnic în afara zonelor special amenajate sau a zonelor indicate de autorităţile publice locale pentru picnic, sancțiunea pornește de la 1.000 şi ajunge până la 3.000 de lei.

Vandalizarea locurilor special amenajate pentru picnic se poate lăsa cu amenzi de până la 5.000 de lei. Desigur, și aruncarea gunoiului la voia-ntâmplării se pedepsește. Pentru un muc de țigară sau o hârtie, riscați să plătiți de la 200 până la 2.000 de lei – amendă și să plecați acasă…mai repede decât v-ați propus.

X

Right Click

No right click