Peste 20.000 de teste antigen, distribuite școlilor și grădinițelor din Olt

Peste 20.000 de teste antigen pentru determinarea infecţiei cu SARS-CoV2 au fost distribuite şcolilor şi grădiniţelor din judeţul Olt, potrivit DSP.

test covid rapid

Este vorba de 20.800 de astfel de teste care au ajuns la personalul cabinetelor medicale din unităţilor de învăţământ.

Au ajuns la DSP şi au fost distribuite în judeţ. Este vorba despre 20.800 teste antigen distribuite în toate şcolile şi grădiniţele”, a explicat purtătorul de cuvânt al DSP Olt, Gabriela Gogiu.

În plus, sunt şi unităţi care şi-au procurat astfel de teste cu forţe proprii, potrivit inspectorului şcolar general al ISJ Olt, Victor Iacobescu.

Din câte ştiu eu, la Liceul Minulescu din Slatina au ajuns vreo 700 de teste antigen, cu ajutorul unei sponsorizări. Cele de la Guvern vin la DSP mai întâi. Ministerul Sănătăţii este instituţia care coordonează această latură”, a declarat Iacobescu.

Potrivit Ordinului comun al miniștrilor Sănătății și Educației, testarea rapidă se va face, cu acordul părintelui, în anumite cazuri.

În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale.

Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimțământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore.

Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, ca și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.

Testarea cu teste antigen rapide se recomandă și:

1) cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs

2) colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă) cât și cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz.