Cultivarea căpșunilor, o afacere dulce și profitabilă. Fermier oltean: “Mi-am investit toate economiile”

Afacerea cu căpșuni ocupă un loc important în topul celor mai profitabile culturi pe suprafețe mici. Un antreprenor oltean a pus pe picioare această activitate, care îi aduce profituri dulci.

capsuni2

Este vorba de un tânăr din Ianca, care s-a gândit să dea lovitura pe piața din Oltenia, cultivând căpșuni. Olteanul a decis să meargă pe urmele părinților lui, agricultori de-o viață. Ideea i-a venit în urmă cu trei ani, când afacerea i se părea profitabilă. Din fericire, în zona în care a ales să cultive, condițiile climatice permit obținerea unor randamente bune. Clima este favorabilă culturii de căpșuni, iar profiturile vor fi pe măsură, ne spune fermierul. 

“Cultura se întinde pe 30 de ari de pământ. E prima dată când plantez la Ianca, deși afacerea cu căpșuni am început-o în urmă cu trei ani. Producția o vindem en-gross în piețele din țară. Estimez la 5 tone de producție anul acesta”, precizează Adrian.

capsuni1

De asemenea, afacerea este una dulce și aromată, dar și destul de bănoasă. În prezent, cum starea de urgență a impus populației mai multe reguli, prețul acestor fructe a și crescut. Mai precis, comercianții vând căpșunile, la acest moment, cu aproximativ 12 lei/kg. 

“De obicei, prețul este de 8-9 lei/kg. În această perioadă, prețul a urcat și la 12 lei/kg”, a adăugat producătorul.

capsuni3

Tânărul se consideră un mic antreprenor, care și-a pus pe picioare afacerea din fonduri proprii. Profiturile sunt dulci, iar cultura din câmp nu este la fel de costisitoare ca cea din solar. Olteanul și-a investit toate economiile și mizează pe o producție “frumoasă” anul acesta. Totuși, “patria căpșunilor” o reprezintă județul Satu Mare, acolo unde mii de familii trăiesc de pe urma acestor fructe. Agricultorul oltean recunoaște că ideea afacerii a fost preluată de la cei mai buni producători români.

capsuni4