Percheziții în județul Olt. Grup infracțional destructurat

Zeci de percheziții au loc marți în București și alte șase județe, între care și Oltul, la persoane care au exploatat victime fără apărare, cu dizabilități. Acestea din urmă erau obligate să muncească și erau supuse la tratamente inumane și degradante.

iulie 2023 mascati

Polițiștii Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu procurorii DIICOT – Structura Centrală, pun în executare, marți, 31 de mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și în județele Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Olt și Argeș, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare.

Din cercetări a reieșit că, începând cu luna noiembrie 2020, în județul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracționale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere și exercitare de acte de violență fizică.

De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată și prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ținerea acestora în stare de aservire față de membrii grupurilor infracționale organizate, în vederea obținerii de către liderii grupărilor și de către ceilalți membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.

Prejudiciul total estimat este de peste 5,2 milioane de lei.

Pentru completarea probatoriului, au fost emise și puse în executare 26 de mandate de aducere pe numele persoanelor bănuite, audierile urmând a se desfășura la sediul DIICOT – Structura Centrală.

Față de 15 martori a fost îndeplinită procedura legală de citare, aceștia urmând a fi audiați la sediul Direcției de Investigații Criminale din Poliția Română.

Investigațiile în această cauză complexă au fost demarate ca urmare a sesizării din oficiu a polițiștilor Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale, Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din Poliția Română, precum și de Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor și specialiștilor criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, inspectoratelor de poliție județene Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Olt și Argeș, precum și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

În unele dintre locațiile percheziționate, în raport de particularitățile cauzei, polițiștii Direcției de Investigații Criminale acționează împreună cu medici specialiști și asistenți medicali din cadrul INML „Mina Minovici” București, precum și personal medical de specialitate (inclusiv psihologi și specialiști în consilierea psihologică a victimelor) din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență - Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și SMURD București, care asigură și suport logistic cu autospeciale pentru transport personal și victime multiple.

Modalitatea de intervenție în cadrul acțiunii vizează cu prioritate salvarea vieții și protejarea integrității corporale a victimelor, precum și descoperirea și ridicarea de probe, în vederea probării activității infracționale și completării materialului probator în cauză. De asemenea, în vederea comunicării informațiilor de interes într-o manieră oportună, corectă și completă, organele judiciare beneficiază și de suportul polițiștilor din cadrul Centrului de Informare și Relații Publice al Poliției Române”, transmite IGPR.

Concomitent cu acțiunea desfășurată de către Direcția de Investigații Criminale și DIICOT – Structura Centrală, în același context, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din Poliția Română, împreună cu procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, pun în executare 21 de mandate de percheziție domiciliare, în municipiul București și în județele Ilfov și Ialomița, la sediile unor instituții publice și private implicate în activitatea infracțională, în două cauze în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de omisiunea sesizării și abuz în serviciu.

Din cercetări a reieșit că, din 2021 și până în prezent, două instituții publice publice cu responsabilități în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului ar fi atribuit unei asociații, în calitate de furnizor de servicii sociale, mai multe contracte de prestări servicii sociale de tip rezidențial pentru persoanele adulte, încadrate în grad de handicap, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cauzând bugetului propriu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei.

Astfel, s-a constatat că, la momentul atribuirii contractelor asociația în cauză nu îndeplinea cerința privind experiența similară anterioară sau nu deținea licență de funcționare pentru Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi în cadrul căruia s-ar fi prestat serviciile contractate, în conformitate cu Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale.