Un elev din Caracal a fost ales delegat de tineret al României la ONU

Un elev al Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” din Caracal a fost ales delegat de tineret al României la ONU. 43 de tineri s-au înscris în această competiție, 10 au fost selectați pentru interviul final, câștigători fiind elevul din județul Olt și o tânără din Iași. Cei doi vor reprezenta România la evenimentele ONU, printre care și Adunarea Generală și la Lucrările Comisiei pentru Dezvoltare Socială.

elev caracal ONU

Alexandru Drăghia este elev la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Caracal și a pornit pe drumul diplomației și al relațiilor internaționale de la vârsta de 16 ani.

Pasionat fiind de drepturile copiilor și tinerilor, în special cel de a participa la procesul de luare a deciziilor care îi privesc, acesta a dezvoltat și s-a implicat în numeroase proiecte naționale și internaționale menite să aducă nevoile tinerilor în atenția decidenților.

Printre interesele sale se numără drepturile omului, educația incluzivă și de calitate, dar și problematica securității internaționale.

Prioritățile pentru mandatul său ca Delegat de Tineret al României la ONU se consolidează în jurul celui de-al patrulea Obiectiv pentru Dezvoltare Durabilă – Educație Incluzivă și de Calitate -, dar și în jurul implicării active a tuturor tinerilor, îndeosebi cei din comunități izolate sau dezavantajate, în procesul de luare a deciziilor.

Programul Delegat de Tineret la ONU a debutat în România în 2006, fiind deja o tradiție în țara noastră.

În prezent, acesta se desfășoară sub egida Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și a Ministerului Afacerilor Externe. Scopul programului este de a antrena tinerii cu potențial cu vârste între 18-25 ani în activitatea celui mai mare for decizional global și de a-i mobiliza în activitățile de tineret din țară.

Tinerii delegați vor reprezenta interesele a peste 5 milioane de tineri români la Națiunile Unite în cadrul lucrărilor Adunării Generale la New York.

Comisia de concurs a declarat că toți cei 10 candidați din totalul de 43 de tineri înscriși care au ajuns în etapele de interviu pentru funcția de „delegat de tineret la ONU” au fost extraordinari, toți au fost extrem de buni, extrem de pregătiți, toți meritând să reprezinte România la ONU.

După numeroasele probe desfășurate în perioada 26-27 ianuarie 2023, atât în limba română, cât și în limba engleză, au rămas doar patru candidați pentru ultima zi de probe, iar dintre aceștia, câștigătorii, în final, au fost Anamaria Lăzăruc și Alexandru Drăghia (mandat 2022-2023).