În perioada 15.10 - 10.11.2020, pe teritoriul județului Mehedinți se desfășoară campania de toamnă pentru vaccinarea antirabică aeriană și orală a vulpilor. Programul de vaccinare antirabică a vulpilor a fost demarat în anul 2012.
Această campanie se desfășoară la nivel național, vaccinarea orală a vulpilor cu momeli vaccinare prin distribuție aeriană fiind asigurată de operatorul aerian Becker Aviation Trans. Aeronavele implicate decolează de pe aeroporturile României și zboară până la granița cu Serbia și Bulgaria fără a trece granița. În ceea ce privește județul Mehedinți, campania se desfășoară manual.
Distribuţia momelilor vaccinale antirabice se află în plin proces de desfășurare prin A.J.V.P.S. și D.S.V.S.A. Mehedinți. Acestea vor recepționa în data de 26. 10. 2020 un număr de 1650 de momeli vaccinare care vor fi distribuite sub semnătură, în baza unei instruiri, reprezentanților fondurilor de vânătoare de pe teritoriul județului, aceștia urmând să le plaseze în vizuinile din jurul localităţilor, lacurilor, drumurilor publice şi în zonele greu accesibile unde nu s-a putut efectua distribuţia aeriană.
În ceea ce privește vaccinarea aeriană, cu avionul, se vor distribui 25 momeli vaccinale/campanie/km2, la o distanţă între liniile de zbor de 500 m, evitându-se teritoriul localităţilor, al luciului de apă, autostrăzilor, etc.. În zonele submontane până la altitudinea 1000 m, precum şi în jurul localităţilor în care a evoluat rabia, distribuirea de momeli vaccinale se va face manual, la vizuină.
Date despre rabie
Rabia evoluează pe teritoriul României atât în populaţia de animale sălbatice, în special la vulpe, cât şi în populaţia de animale domestice. Aceasta evoluează endemic la vulpe şi la alte animale sălbatice, şi sporadic la celelalte animale. Cele mai multe cazuri de rabie la animalele domestice s-au înregistrat la câini şi pisici.
Obiectivele programului
- Supravegherea rabiei în populaţia de animale sălbatice din România.
- Controlul rabiei în populaţia de vulpi din România.
- Monitorizarea vaccinării orale în populaţia de vulpi din România.
- Eficienţa vaccinării.
- Supravegherea prevalenţei rabiei în populaţia de animale domestice, inclusiv câini şi pisici.
După minim 45 de zile de la efectuarea vaccinării cu momeli antirabice la vulpi, începe acţiunea de vânătoare în scopul prelevării de probe pentru testarea eficienţei vaccinării, pentru aceasta vor fi împuşcate 4 vulpi /100 km2/an în zonele în care s-a efectuat vaccinarea antirabică.