Un proiect tipic de intervenție culturală asupra Cetății Medievale a Severinului, cu valoare de patrimoniu.
”OCTOGON” este un proiect care continuă seria precedentă de proiecte AFCN (Administrația Fondului Cultural Național) implementate anul trecut de Direcția de Patrimoniu Istoric și Turism Cultural, pentru strategia turistică locală, pe care a pus-o în mișcare. În contextul acesta strategic, proiectul – coordonat de Ioan N. Tătucu, se adresează unuia dintre marile obiective – și anume cel de creștere a profilului local, regional, național și internațional al Cetății Severinului, în tandem cu Castelul Artelor, pentru care s-au derulat proiectele precedente - ”Im-Pact” și ”Fotokaleh”, în curs de implementare fiind proiectul ”Orașul și Apa”.
Proiectul ”Octogon. Opt colțuri cu povești digitale, despre Cetatea Severinului” își propune, printre altele, dezvoltarea interesului tinerei generații pentru păstrarea și valorificarea patrimoniului cultural. Măsurile pentru care s-a optat, pe termen mediu și lung, sunt cele de organizare a unor activități de educație culturală, în cetate, a unor ateliere de creație, proiecte de intervenție culturală, ore de predare, împreună cu specialiștii acestui sit istoric, cu profesorii școlilor și liceelor din oraș și din județ, ca o extensie a unor ore de școală, precum cele de civism, istorie, literatură, artă.
Acest proiect aplică, pentru prima oară, în peisajul cultural din regiunea de sud-vest a țării, conceptul de ”digital storytelling” în valorificarea și prezentarea unui obiectiv de patrimoniu (Cetatea Medievală a Severinului), pe coordonate care presupun antrenarea totală și exclusivă a publicului, în dezvoltarea de conținut (poveste).
În această perioadă, proiectul a ajuns în faza în care un număr de 16 tineri selectați au început atelierele de lucru în online, fiiind pregătiți, ghidați și asistați, în procesele creative, de doi specialiști italieni de la MeltingPro, una dintre cele mai apreciate organizații din Europa în dezvoltarea de conținut digital pentru muzee și obiective de patrimoniu, implicată într-un proiect european de referință în acest sens – ”Mu.Sa - MUseum Sector Alliance”: http://www.project-musa.eu/
Finalul acestui proiect va face ca renumita Cetate Medievală a Severinului să surprindă plăcut vizitatorii, prin proiecția unor povești realizate de tinerii selectați, pe zidurile din cele opt colțuri alese, într-un spațiu public plin de camere ale istoriei, unde se vor spune aceste poveşti digitale surprinzătoare, unele fantastice, altele, despre întâmplări reale ale locului.
Toate aceste interesante proiecte culturale, sunt posibile şi datorită strategiei de dezvoltare turistică locală, a Primăriei Municipiului Drobeta Turnu Severin, prin implicarea directă a primarului Marius Screciu.
Scopul proiectului cultural este dezvoltarea interesului comunităților locale din Mehedinți și al orașului Drobeta Turnu-Severin pentru păstrarea și valorificarea patrimoniului cultural și al dezvoltării durabile, din punct de vedere turistic, în această unică regiunie istorică, plină de ”povești”, încă, nespuse.