DNA: Doi funcționari din Mehedinți, reținuți pentru luare de mită

Doi funcționari din Mehedinți, un șef al Serviciului Juridic din Prefectură și un director al Direcției de Cadastru din Primăria Drobeta Turnu Severin, au fost reținuți de DNA pentru luare de mită. Aceștia ar fi primit bani și un teren pentru punerea în posesie a unui teren.

primaria severin

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din Craiova au dispus reținerea pentru 24 de ore a șefului Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Mehedinți pentru luare de mită în formă continuată (2 acte materiale), spălarea banilor și complicitate la luare de mită, și a directorului executiv al Direcției Cadastru Fond Funciar din cadrul Primăriei Drobeta Turnu Severin, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Procurorii susțin că șeful Serviciului Juridic al Prefecturii ar fi cerut și primit o sumă de bani de la o persoană, martor în dosar,, pentru a face demersurile administrative, astfel încât persoana respectivă să poată intra în posesia unui teren de 5.000 mp în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin.

„Persoana respectivă era îndreptățită să intre în posesia suprafeței de teren ca moștenitor, după ce câștigase in instanță dreptul de reconstituire”, arată procurorii.

Inculpatul ar fi formulat, în numele persoanei îndreptățite, o cerere pentru punerea în posesie cu terenul de 5.000 mp, iar apoi, în 2019, ar fi pretins de la aceeași persoană și cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 1.000 de mp. În schimb, acesta s-ar fi angajat să asigure eliberarea titlului de proprietate și punerea în posesie efectivă cu terenul de 5.000 mp.

„Ca urmare a presiunilor constante exercitate de inculpatul Vintilă Constantin, în perioada mai – iunie 2020, asupra persoanei îndreptățite, aceasta a încheiat la notar, la data de 9 iunie 2020, un contract de dezmembrare a suprafeței de 5.000 mp teren și de vânzare-cumpărare a unei părți de 1.000 mp de teren către inculpatul Vintilă Constantin. În realitate, contractul respectiv fusese încheiat și autentificat doar pentru a masca bucata de teren de 1.000 mp ce urma sa fie cedată funcționarului, drept mită”, se arată în comunicatl procurorilor DNA.

Pentru finalizarea procedurii administrative de reconstituire a dreptului de proprietate, și directorul executiv al Direcției de Cadastru și Fond Funciar din cadrul Primăriei Drobeta Turnu Severin ar fi pretins de la aceeași persoană, în cursul anului 2019 cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 1.000 de mp. La începutul lunii iulie 2020, aceștia ar fi convenit ca în locul terenului directorul să primească 30.000 de euro, sumă care i-a fost dată în 9 iulie.

Cei doi inculpați vor fi prezentați instanței cu propunere de arestare pentru 30 de zile.

(sursa: Mediafax)