”Foto Kaleh. Patrimoniul uitat din fotografii”

Începând cu luna noienmbrie a.c., Castelul de Apă din Drobeta Turnu Severin va găzdui o expoziție unicat în România, eveniment ce va scoate în relief viața, mirosul și freamătul vestitului Bazar din pierduta insulă Ada – Kaleh.

bazarul din insula

”Foto Kaleh. Patrimoniul uitat din fotografii”, este un  proiect implementat de către Direcția de Patrimoniu Istoric și Turism Cultural Drobeta – Turnu Severin, co-finanțat de Administrația  Fondului Cultural Național în parteneriat cu Primăria municipiului Drobeta-Turnu Severin. Acest interesant evenimant propune o impresioanantă incursiune dincolo de o bogată arhivă de fotografii și cărți poștale, pentru a reconstitui tehnologic și fizic lumea pierdută a exoticei comunități turce de pe Insula Ada-Kaleh. Astfel, la etajul 3 al Castelului de Apă (actualul Castelul Artelor, însă severinenii nu doresc această nouă titulatură, drept pentru care se revine la Castelul de Apă),  va prinde contur, prin implementarea acestui proiect, o expoziție-eveniment care va da ”viață” impresionantei arhive fotografice donate Direcției de Patrimoniui Istoric și Turism Cultural din Drobeta Turnu-Severin de către un domn generos, pe numele lui Mihai Românu, din Orșova, actual resident în Munchen.

Tehnologia în ajutorul artei

Cu ajutorul unor clișee de colecție, recompuse tehnologic și relaționate secvențial, v-a fi reprodusă vizual, olfactiv și auditiv ulița principală a insulei Ada-Kaleh, locul unde se afla Bazarul și Geamia, inima și vitalitatea locului. Va fi o expoziție modernă, unicat în România, fiind realizată cu concursul unor arhitecți recunoscuți deja și pe plan internațional la categoria ”design expozițional”, câștigători ai multor premii naționale și internaționale. Este vorba de faimoasa platformă de comunicare și acțiune ”Zeppelin”, cu mari și recunoscute realizări arhitecturale de intervenții urbane, proiecte de design interior sau proiecte de design expozițional. Proiectul a ajuns în fazele finale de implementare și începând cu luna noiembrie, la etajul 3 al Castelului de Apă, arta va fi urcată la înălțime, iar vizitatorii expoziției ”Foto  Kaleh” vor fi de-a dreptul încântați de idea reîntoarcerii în timp văzând, mirosind și ascultând freamătul miresmelor scufundate din Bazarul Insulei Ada-Kaleh. „Pot spune că este un proiect de suflet, un eveniment ce va adduce în realitatea acestor vremuri, adevărata viață a celei mai importante ulițe din insula Ada Kaleh. Mai mult, vor fi reproduce simțurile visual, olfactiv și auditiv din acele vremuri ale celei mai importante și interesante insule ale României, insulă ce a avut un rol extreme de important în istoria României, dar care a fost sacrificată pe altarul dezvoltării. Severinenii și nu numai vor avea posibilitatea să vadă, să audă și să simtă pulsul vieții de acum o jumătate de secol de pe insulă. Așteptăm cu drag un număr cât mai mare de vizitatori, aceștia putând afla cât mai multe detalii despre insulă, viața de acolo, istoria și legendele locului”, a declarat responsabilul comunicare proiect.