De la 1 ianuarie 2021, 90% din deșeurile reciclabile din România vor fi colectate și procesate

Astăzi, a fost lansat, prin dezbatere publică, proiectul Hotărâre de Guvern care privește un sistem de garanție și returnare, care va duce la coletarea și reciclarea a 90% din deșeurile reciclabile din România.

reciclareee

Sistemul garanție-returnare presupune o garanție de 50 de bani pentru orice ambalaj reciclabil pe care îl cumpărăm, sumă care va fi recuperată imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România.

 Acest gen de sistem funcționează deja în peste 10 state europe, state care au reușit să recicleze peste 90% din deșeurile reciclabile puse pe piață.

Sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele din România, indiferent că vorbim despre supermarketuri sau despre magazine de mici dimensiuni.

“E important ca micile magazine să fie parte din sistem pentru că, astăzi, doar 30% din comerțul din România se face în supermarketuri. Restul de 70% se întâmplă în micile magazine. Fiecare magazin va putea opta pentru un sistem manual de colectare a deșeurilor predate de populație sau pentru sisteme automate, așa cum vedem în alte state europene. Populația își va primi pe loc garanția, indiferent de sistemul în care le va returna. E important de spus că, în magazinele de mici dimensiuni, va fi impusă o cantitate limită de predare a deșeurilor pentru a nu perturba activitatea acestor tipuri de magazine. Totodată, e important ca toată lumea să știe că toate magazinele din România vor fi recompensate prin acest sistem cu un tarif de administrare a deșeurilor colectate”, a mai precizat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.