Anchetă la spitalul din Târgu-Jiu: Are aparat de depistare a coronavirusului, dar nu l-a folosit

Direcția de Sănătate Publică Gorj desfăşoară o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgență Târgu-Jiu, care deține, din anul 2015, un aparat de depistare a noului coronavirus, dar nu l-a folosit. Reprezentanții unității medicale spun că așteaptă noi kituri de la producător pentru folosirea aparatului.

spital judetean targu jiu

Direcția de Sănătate Publică din Gorj a trimis o echipă de control la Spitalul Județean Târgu-Jiu pentru a verifica de ce nu a fost folosit aparatul de testare pe care unitatea îl are încă din 2015.

Fostul director al SJU Târgu-Jiu și actual director economic, Gigel Capotă, a declarat, luni, că spitalul a primit, în 2015, un aparat pentru depistarea tuberculozei, care ar putea fi folosit și pentru testarea coronavirusului.

„Acel aparat este adus în spitalul nostru din anul 2015. Ele au fost achiziționate de către Institutul de Boli Infecțioase Marius Nasta, prin Unifarm, a fost pe niște fonduri europene și erau aparate utilizate strict pe Programul Național de TBC. Acum, Institutul Marius Nasta, fiind coordonatorul acestui program, la nivel de țară, a distribuit aparatele respective la toate spitalele care aveau accesat acest program de TBC", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Gigel Capotă.

Acesta susține că spitalul avea voie să utilizeze acel aparat doar pentru testarea TBC. În luna martie a acestui an ar fi primit o adresă în care ar fi fost anunțați că pot fi efectuate teste și pentru noul coronavirus, însă doar după solicitarea unor kituri de la producător.

„Aparatul ni s-a dat în folosință, inclusiv cu kitul de diagnosticare rapidă pentru TBC. În 2018, în luna iulie, am reînnoit contractul de comodat și a rămas încă o perioadă să-l folosim noi tot acolo, în laborator, strict pentru TBC. Acum, producătorul american, apărând acest nou COVID, a hotărât să modifice ceva la kituri să se poata utiliza aceste aparate.

Pentru că nu este aparatul nostru, Institutul Marius Nasta din București, coordonatorul național al programului de TBC, a trimis o adresă la doamna doctor Enoiu, că își exprimă acordul privind utilizarea aparatului respectiv și pentru depistarea noului coronavirus, însă să ia legătura cu producătorul pentru achiziționarea de kituri. Adresa a fost înaintată pe 31 martie, la noi s-a înregistrat cu două zile mai târziu, Serviciul Achiziții a luat legătura cu producătorul și ne-a promis că în maxim trei săptămâni o să primim kiturile, să se poată utiliza pentru depistarea coronavirusului.

Nu aveai voie să-l utilizezi pentru altceva, doar pentru TBC. Apărând noul virus și stabilind specialiștii că ar putea fi folosit cu un nou kit, acordul a venit pe 31 martie. Se așteaptă kiturile", a mai declarat Gigel Capotă.

Actualul manager al SJU, Dumitru Vienescu, nu a comentat, deocamdată, această situație, precizând că va fi transmis un comunicat de presă.

Cele peste 500 de teste făcute până în prezent pentru depistarea noului coronavirus în Gorj au fost trimise fie la Institutul „Matei Balș” din Capitală, fie la Craiova. În județul Gorj a fost depistat primul caz din România de infectare cu noul coronavirus, la un tânăr de 25 de ani, din comuna Prigoria.

(sursa: Mediafax)