Pițărăii au vestit sosirea Crăciunului în județul Gorj

În multe sate din județul Gorj încă se mai păstrează tradiția pițărăilor sau colindeților, obiceiul fiind marcat în Ajunul Crăciunului.

pitarai gorj

Sunt sate unde oamenii pornesc din poartă în poartă chiar de la primele ore ale zilei, dar și zone unde gorjenii primesc bunătăți după ce se lasă întunericul.

Tradiția spune că cei care se pregătesc pentru colindători trebuie să scoată la porți coșuri pline cu dulciuri, covrigi sau fructe.

În satele unde gorjenii pornesc în pițărăi dimineața, o fac la primele orele, însemnând 4.00 sau 5.00. Aceștia își dau întâlnire într-un anumit loc, de regulă intrarea în localitate, iar de aici pornesc din casă în casă transmițând mesaje specifice Crăciunului.

Sunt și zone unde tradiția este marcată la orele prânzului sau imediat după ce se lasă seara.

Unic în județul Gorj, și chiar în Oltenia, rămâne obiceiul pițărăilor cu măști, tradiție respectată cu sfințenie în satul Cloșani din comuna Padeș. Aici, după ce au muncit câteva luni bune pentru a-și confecționa măștile ce reprezintă moși sau babe, tinerii pornesc în colindeț, în timpul zilei. Aceștia se pregătesc într-o peșteră sau pe versanții muntelui de lângă Padeș pentru că nu trebuie să știe nimeni cine se află în spatele măștii.

În timp ce colindă, tinerii fac numai năzbâtii: îi șicanează pe sătenii care i-au cam supărat în timpul anului sau le fură fetelor câte un sărut. Pentru spectacolul lor, aceștia sunt răsplătiți cu bunătăți de tot felul iar seara are loc hora satului, moment în care se renunță la măști și toți sătenii se bucură de Sărbătoarea Crăciunului.