Nereguli grave la Spitalul Județean Târgu-Jiu. Managerul a demisionat

Nereguli grave la Spitalul de Urgență Târgu-Jiu au fost prezentate de deputatul USR Emanuel Ungureanu, acesta afirmând că este vorba despre „neglijență criminală”. În timp ce parlamentarul prezenta date din raport, managerul spitalului și-a dat demisia.

director targu jiu

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat, miercuri, în fața Spitalul de Urgență Târgu-Jiu, că gravele nereguli apar într-un raport al Corpului de Control al Ministerului Sănătății, de care nu a reușit să facă rost oficial.

Mai mult, acesta susține că, în noaptea de luni spre marți, a făcut un tur al spitalului din oraș, vizitând câteva secții după ora 1.00. Deputatul a spus că a găsit, la baie, materii fecale curgând dintr-o conductă, nu era hârtie igienică, dezinfectant sau săpun lichid.

Ungureanu a afirmat că a vizitat în ultima perioadă 60 de spitale, dar nicăieri nu a văzut o dezordine și o mizerie atât de mare.

Acesta a vorbit și despre posibila tăinuire a informațiilor despre infecțiile nosocomiale: „S-a vorbit despre niște infecții nosocomiale ascunse de niște doctori. Situația este mult mai gravă, vorbim despre incapacitatea spitalului de a asigura apă sterilă, tot instrumentarul este spălat cu apă nesterilă. Dacă mergeți, oricare dintre voi în spital, sunteți în pericol de moarte. Acest raport, din păcate, nu a ajuns la Parchet, ceea ce este o catastrofă pentru toți cei care trăiesc în această zonă. Raportul se referă la doi ani. În pagina 53 a raportului este vorba despre încăperea unde este bronhoscopul, în încăpere nu există sursă de apă sterilă necesară clătirii finale a componentelor bronhoscopului. Nu există niciun sistem de sterilizare. Au fost identificate în cabinetul de Obstetrică - ginecologie, în dulap, produse cu termen de valabilitate depășit, flacoane de alcool etilic cu care se face dezinfecția, expirate din 2015. Sunt instrumente pe zona de Urologie, niște sonde expirate din 2011. Secția de Chirugie Generală este o catastrofă. De ce doamna Pintea nu a dat acest raport?”.

Ungureanu a anunțat că va sesiza Parchetul în acest caz și va depune o plângere penală împotriva managerului spitalului. Toți medicii care se fac responsabili de gravele nereguli trebuie să explice în fața procurorilor de ce au existat informații ascunse și de ce este există mizerie în spital: „Raportul este devastator. Criminali sunt cei care au ascuns acest raport, trebuia să ajungă la Parchet în secunda 1! Vorbim despre neglijență criminală. Luni de zile acest raport a fost cerut”.

Ungureanu a precizat că a primit raportul de la o persoană din minister și nu i-a fost comunicat oficial.

La scurt timp, managerul SJU Târgu-Jiu, Gigel Capotă, și-a anunțat demisia.

Raportul Corpului de Control a apărut încă din luna septembrie. În acel raport nu este niciun articol care să incrimineze activitatea mea ca manager. Activitatea a fost verificată pe 2017-2018, nu are nicio legătură. De ce să-mi facă mie plângere? Domnul ar trebui să mai citească puțin legea și să vadă că nu managerul trebuie să declare infecțiile nosocomiale. Medicul curant este cel care, în baza analizelor, constată că a apărut o infecție nosocomială”, a spus Gigel Capotă.

Acesta a câștigat în august 2018 concursul de manager al SJU Târgu-Jiu, însă conducea spitalul în interimat din 2017. Acesta a fost și șef la Garda Financiară Gorj.

Recent, Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu a intrat în atenția polițiștilor, după ce au apărut informații că au fost ascunse informații despre infecțiile nosocomiale. În urmă cu câteva zile, consilierul judeţean PNL, Victor Banţa, fostul prefect al judeţului Gorj, spunea că ştie sigur despre existența unui referat legat de infecţiile nosocomiale, însă de la spital i s-a spus că acestea nu există. Totuși, spunea Banţa, spitalul a cheltuit bani pentru eradicarea acestor infecţii şi se întreba de ce a fost nevoie de cheltuieli dacă infecţiile nu există.

Sursa Mediafax