CEO a mutat depozitul de cărbune din apropierea blocurilor din orașul Rovinari

Complexul Energetic Oltenia a inaugurat, vineri, în județul Gorj, noul depozit de cărbune al Carierei Roșia, care a fost mutat de lângă blocurile din orașul Rovinari în comuna vecină, Fărcășești, după ce locatarii au reclamat că zona este poluată.

cariera

Potrivit reprezentanților Complexului Energetic Oltenia (CEO), valoarea investiției este de aproximativ 45 de milioane de lei, iar noul depozit de cărbune răspunde tuturor cerințelor de mediu.

„Dorindu-se eliminarea inconveniențelor create de funcționarea vechiului depozit de cărbune Roșia, amplasat în zona limitrofă a orașului Rovinari și a localităților Fărcășești și Roșia-Jiu, care genera disconfort populației din zonă în perioadele cu condiții atmosferice nefavorabile, CE Oltenia a depus eforturi semnificative pentru mutarea depozitului pe un alt amplasament", se arată într-un comunicat al CEO.

Vechiul depozit funcționa în apropierea unor locuințe din Rovinari, iar oamenii se plângeau că nu pot lăsa ferestrele deschise din cauza prafului de cărbune adus de vânt. Potrivit reprezentanților companiei, la noul depozit au fost luate măsuri pentru protecția mediului, care au presupus montarea unor panouri fonoabsorbate și a unor instalații care să rețină praful.

„Amenajarea noului depozit de cărbune de la EMC Roșia-Rovinari a inclus o serie de măsuri de protecție a factorilor de mediu: montarea panourilor fonoabsorbante pe o lungime de circa 2,5 kilometri, atât înspre orașul Rovinari, cât și înspre localitatea Fărcășești, pentru obstrucționarea dispersiei zgomotului către zona locuită, montarea instalațiilor fixe de pulverizare fină, sub presiune, a apei, pe conturul depozitului, precum și în dreptul concasorului și al nodului de distribuție al benzilor transportoare, pentru reținerea pulberilor sedimentabile sau în suspensie din aria de activitate a noului depozit și pentru a nu crea disconfort în localitățile învecinate. Valoarea finală a investitiei a fost de circa 45 milioane lei", se mai precizează în comunicatul CEO.

Autoritățile din Rovinari intenționează să construiască un parc sau un muzeu pe terenul pe care s-a aflat vechiul depozit, însă primarul orașului, Robert Filip, suștine că această investiție nu este posibilă, deocamdată, din cauza conducerii CEO.

„E o veste foarte bună pentru oameni, mutarea depozitului. Bine că s-a făcut acum, chiar și cu o întârziere de 5-6 ani de zile. Important este că s-a realizat, chiar dacă a fost o construcție inutilă, pentru că se putea găsi altă soluție. Din păcate, îmi pare rău de cele 500-600 de miliarde vechi cheltuite inutil pe noul depozit, care nu e la 50 de metri, e la 500, dar ținând cont că asta e lumea în care trăim nu putem decât să ne adaptăm. Important e că s-a făcut și acela, decât să stăm cu el la 50 de metri de blocuri. Cel nou se află la cel mult 500 de metri de fostul depozit, jumătate la Rovinari, jumătate la Fărcăsești, o parte pe teritoriul Rovinariului și o parte pe teritoriul comunei Fărcășești. Am constatat cu stupoare că la inaugurare s-au adunat toate instituțiile statului, mai marii Guvernului, mai marii politicii și au luat parte la un eveniment unde s-a inaugurat un nou depozit, dar ilegal, fără niciun fel de autorizație, recepție finală pe acea lucrare, nu știu dacă e legal să inaugurezi un lucru, care nu are recepție, dar trecem și peste acest lucru. Cum s-a putut să ia autorizație de mediu, cât timp nu ai recepție finală făcută? În locul în care a fost depozitul aș vrea să fac un parc sau un muzeu minier, dar nu vrea domnul Boza ca să îmi dea acele terenuri, că nu vrea dumnealui. Nu am reușit, nu vor să răspundă la hârtii, mai bine să plătească impozite și îi anunț pe această cale că, de la 1 ianuarie, toate paraginile pe care CEO le are pe raza orașului Rovinari și pe toți oamenii de afaceri sau persoanele fizice care au clădiri neîngrijite, vom trece la impozite de 500%, o să ajungă să mă roage ei ca să le iau și nu o să mai vreau eu", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Robert Filip, primarul orașului Rovinari.

Depozitul de cărbune trebuie să asigure stocul de cărbune necesar funcționarii Sucursala Electrocentrale Rovinari cu trei grupuri energetice în perioada de iarnă. Complexul Energetic Oltenia are aproximativ 13.000 de angajați.