Campanie de testare pentru hepatitele virale, derulată în județul Gorj

În cadrul Campaniei de testare pentru hepatitele virale din programul LIVE(RO)2-SUD, derulate în județul Gorj, au fost testate 10.436 de persoane, dintre care 317 au avut rezultat pozitiv la infecția cu virusurile hepatitice B sau C.

live sud

Din totalul pacienților depistați pozitiv, 232 sunt infectați cu virusul hepatitic B (2,22% prevalență raportată la subiecții testați) și 85 sunt infectați cu virusul hepatitic C (0,81%).

Un pacient a fost depistat cu ambele infecții, B+C. Cu o prevalență generală de 3,04% la infecțiile virale cu virusurile hepatitice B și C, județul Gorj este singurul din zona de acoperire a proiectului LIVE(RO)2-SUD cu o prevalență de peste trei procente.

Persoanele depistate pozitiv nu își cunoșteau condiția și, prin urmare, puteau transmite virusul în comunitate fără voia lor.

Campania de testare din județul Gorj a fost lansată în luna martie 2023 și s-a încheiat în luna septembrie 2023, derulându-se prin intermediul celor 46 de cabinete de medicină de familie afiliate, sub coordonarea managerului de proiect Liliana Gheorghe, profesor de Gastroenterologie și Hepatologie la UMF Carol Davila București, Institutul Clinic Fundeni. În derularea campaniei a fost deosebit de important sprijinul autorităților publice locale și al Asociației Române Anti-Sida (ARAS), partener în cadrul proiectului.

Dintre pacienții depistați, 250 au beneficiat de investigații medicale de specialitate și analize medicale în cadrul Centrului de Prevenție înființat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova sau în cadrul Caravanelor Medicale organizate în teritoriu.

Din cele 10.436 de persoane testate, 65% provin din medii vulnerabile, aproape 58% au domiciliul în mediul rural, iar 8% au diverse alte vulnerabilități sociale sau ocupaționale.

În mediul urban au fost testate 4.403 de persoane, dintre care au fost depistate 100 (2,27% prevalență) având infecția cu virusul hepatitic B și 29 cu virusul hepatitic C (prevalență 0,66%). În mediul rural au fost testate 6.033 de persoane și depistate pozitiv 185, dintre care 132 cu virusul hepatitic B (prevalență 2,19%) și 56 cu virusul hepatitic C (prevalență 0,93%).

De remarcat că pentru județul Gorj datele de prevalență generală, raportate la populația testată în acest proiect, evidențiază prezența mai mult decât dublă a virusului hepatitic B comparativ cu virusul hepatitic C. Prevalență mai mare la hepatită B în cazul bărbaților și la hepatită C în cazul femeilor Raportat la testările efectuate de către medicii de familie în acest județ, se observă căîn rândul femeilor prevalența generală este de 2,96% (195 de persoane depistate pozitiv din 6.593 testate) și, de această dată, semnificativ mai mare în cazul infecției cu virusul B, respectiv 2,08%, (137 de persoane depistate pozitiv) față de 0,88% (58 persoane depistate pozitiv) în cazul infecției cu virus hepatitic C.

Prin proiectul ”LIVE(RO)2-SUD: Program regional de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C”, care se apropie de final, a fost realizat screening populațional în două regiuni de dezvoltare, mai precis Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia. Programul de screening s-a derulat etapizat, în perioada 2021-2023, în toate cele douăsprezece județe aparținând celor doua regiuni de dezvoltare: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea.