În urmă cu 200 de ani, din Oltenia Gorjeană, pornea Revoluția de la 1821, condusă de Tudor Vladimirescu, sau Domnul Tudor, cum îl numea poporul.
Tudor Vladimirescu (năcut în 1780, Vladimir – decedat la 7 iunie 1821, la Târgoviște) a fost o figură emblematică pentru istoria Țării Românești, la începutul secolului al XIX-lea, fiind conducătorul Revoluției de la 1821 și al pandurilor.
Aceasta a fost o mișcare revoluţionară de amploare ce a marcat sfârșitul dominației fanariote și începutul procesului de renaștere națională.
Azi, 23 ianuarie, se împlinesc 200 de ani de când Tudor Vladimirescu a citit Proclamația de la Padeș, pe Câmpia Libertății, iar Oltenia a mai scris, prin eroii săi, încă o parte din istoria acestei țări!
Mişcarea condusă de Tudor Vladimirescu a început la 23 ianuarie 1821, la Padeş, unde a citit celebra proclamaţie.
Pe 28 februarie, Tudor Vladimirescu a părăsit tabăra de la Ţânţăreni, pornind în marş către Bucureşti. Între timp, cópii ale Proclamaţiei de la Padeş au fost trimise în toată Oltenia, fapt care a contribuit la o masivă adeziune a populaţiei la mişcarea iniţiată de el.
Tudor Vladimirescu a avut puternice legături la Craiova, unde a învățat carte şi limba greacă, în casa boierului Ioniță Glogoveanu (fostul Tribunal Judeţean Dolj, foto 2).
Pe 21 martie 1821, Tudor Vladimirescu a intrat în Bucureşti, ţinând în mână o pâine mare, semn al păcii şi belşugului. Până pe 23 martie, a continuat tratativele cu boierii, finalizate cu două documente. În primul rând, mitropolitul ţării, episcopii de Argeş şi Buzău, împreună cu alţi 53 de dregători, îi dau lui Tudor o „carte de adeverire”, în care afirmă că: „pornirea dumnealui slugerului Teodor Vladimirescu nu este rea şi vătămătoare, nici în parte fiecăruia, nici patriei, ci folositoare şi izbăvitoare”.
Pentru că devenise o ameninţare pentru domniile fanariote, conducătorii eteriștilor au pus la cale un complot pentru a-l îndepărta pe Tudor Vladimirescu. Arestat, în urma unei trădări, în localitatea Golești, la 21 mai, Tudor a fost ucis, de șefii eteriștilor, la Târgoviște, în noaptea de 27/28 mai, fiind învinuit de colaborare cu otomanii, împotriva eteriștilor, fapt care nu a fost confirmat niciodată, de cronicari şi istorici.