Cu ocazia Ediţiei a opta a Festivalului FestLit / 2021, preşedintele Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, Irina Petraş, lansează tema „Scriitorul şi Lumea”.
„Cum știți deja, volumul „Istoriile literaturii române” a reușit să țină locul simpozionului plănuit pentru ediția a şaptea a FestLit Cluj. Pentru ediția din acest an, a opta, care cred că se va desfășura, mai degrabă online, am propus ca temă de dezbatere „Scriitorul și lumea” (pornind oarecum de la textul meu, „Lumea fără cap. Scriitorul fără lume”, apărut în România literară).
Ideea centrală ar fi relația scriitorului cu cititorii săi și cu lumea, în vremuri normale, în vremuri de restriște (de orice gen: personală, politică, sanitară etc.), în deplină eră internetică. Am gândit un set întrebări strict orientative:
- Cât de importantă mai este, sau ar trebui să mai fie, literatura pentru lumea de azi?
- Constați o sporire a rostului ei, ori o scădere?
- Cum îți explici? Cine e de vină?
- Cât de mult influențează Lumea, cu toate fețele ei, ceea ce scrii?
- Cum înțelegi „indiferența la eveniment” a artistului, despre care vorbea George Călinescu, în perioada lucrului intens la Istoria literaturii…?
- Cum îți explici succesul / insuccesul cărților tale (la cititori, la critica literară)?
- Ai mai scrie, dacă nu ai gândi un destinatar? Altfel spus, îți poți imagina cărțile tale ca pe niște mesaje lansate într-o sticlă, în largul mării, fără certitudinea că le va găsi cineva?
- Care crezi că a fost lucrul (omul, întâmplarea, evenimentul) cel mai important din cariera ta de scriitor?
- Fă un exercițiu de imaginație: cum ar arăta, astăzi, lumea oamenilor, dacă n-ar fi existat literatura / arta?
- Internetul este sau nu o soluție, pe termen lung, pentru Cultură? Dacă nu, ce anume îi lipsește?
Răspundeți printr-un eseu de maximum 25-30 de mii de semne. Repet: întrebările sunt pur orientative!
Voi lucra volumul împreună cu Constantina Raveca Buleu (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.). Vom proceda astfel: până la 1 februarie, vă rog să vă exprimați intenția / dorința de a intra joc. Îmi veți scrie mie (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.) și Constantinei. Vrem să știm din timp pe cine contăm. După 1 februarie şi până în 15 aprilie, veți trimite colaborările. Din nou, pe cele două adrese. Mulțumesc! Detalii despre FestLit, spre primăvară.
Toate urările de bine,
Irina Petraș,
preşedinte al Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România