SALVAMONT AVERTIZEAZĂ: Turiști, atenție la vipere!

SALVAMONT AVERTIZEAZĂ: Turiști, atenție la vipere!

Turiștii din zonele montane sunt sfătuiți să fie atenți la vipere, cu atât mai mult cu cât pentru acestea începe perioada de împerechere. Salvamontiștii atrag atenția că dacă o persoană este mușcată de viperă nu trebuie mișcată până când vin salvatorii.

vipere

Șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu, a declarat, duminică, că viperele au apărut peste tot în zona montană, la altitudini mici. „În perioada asta începe și perioada de împerechere. Sunt 5 sau 6 specii de vipere la nivel național, toate veninoase, toate periculoase. Dacă sunt surpinse și se simt în pericol, atacă. Cel mai bine este ca turiștii să-și facă simțită prezența și atât, ele se îndepărtează singure. Trebuie să ne ferim”, a spus Cornoiu.

Până acum, nu a existat niciun caz în care salvamontiștii că fie chemați să intervină după ce turiștii au fost mușcați de vipere, însă astfel de cazuri au fost înregistrate în anii trecuți.

Turiștii sunt sfătuiți să nu provoace viperele. „Nu avem semnalat niciun caz anul acesta. În schimb, vedem mult mai multe viepere, an de an. Există cazuri de persoane mușcate de vipere în fiecare an. La unii există acea mușcătură numită mecanică. Viperele au capacitatea să-și controleze cantitatea de venin și nu-l consumă, inoculează o canitate mică de venin”, a afirmat șeful Salvamont România.

Potrivit lui Cornoiu, dacă o persoană este mușcată de viperă, nu trebuie mișcată până când vin salvatorii, sângele nu trebuie pus în mișcare și trebuie hidratată bine.

De asemenea, există informații potrivit cărora în Munții Făgăraș a fost zărită vipera neagră, specie care nu a mai fost văzută de aproximativ 20 de ani.