112 ani de la alegerea lui I.C. Brătianu în fruntea Partidului Naţional Liberal

Azi, 11 ianuarie 2021, se împlinesc 112 ani de la Congresul Partidului Naţional Liberal, din 11 ianuarie 1909, când Ion I.C. Brătianu a fost ales în funcția de președinte al partidului. 

icb 2

A rămas în fruntea PNL până la sfârșitul vieții sale.

Ion C. Brătianu (născut la 2 iunie 1821, în Piteşti – decedat la 4 mai 1891, în comuna natală, Florica, judeţul Argeş), a fost o personalitate marcantă a vieţii politice din România, în veacul al XIX-lea.

A fost membru de onoare al Academiei Române şi, prin bogata sa activitate politică,a contribuit, în mod esenţial, la constituirea statului român modern.

S-a aflat mereu în centrul eforturilor de unificare a diverselor facţiuni de nuanţă liberală într-o singură formaţiune politică – Partidul Naţional Liberal, fiind şi primul preşedinte al acestuia.

Ion C. Brătianu a avut o activitate guvernamentală impresionantă, deţinând cel mai lung mandat de prim-ministru al României, până în perioada comunistă.

Demn de menţionat este faptul că, în timpul ministeriatelor sale, au fost adoptate măsuri importante pentru modernizarea şi consolidarea statului român.