Vacanță cu parfum de drog și alcool

Vacanță cu parfum de drog și alcool

Ambulanţa şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanța au fost supraaglomerate în minivacanţa de 1 Mai din cauza petrecăreţilor veniţi la mare, dar şi a constănţenilor care au uitat măsura la băutură.

imageDintre miile de turişti sosiţi pe litoral week-end-ul trecut, o bună parte dintre ei au ajuns şi în Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. O parte dintre petrecăreți sunt internați și în prezent. Cele mai multe persoane aflate sub influenţa alcoolului care au avut nevoie de îngrijiri medicale au fost în Vama Veche şi Mamaia, acolo unde fluxul de turişti a fost cel mai mare, iar stațiunile ocupate în procent de 90%.

Ca şi cum consumul licorilor bahice nu ar fi fost de ajuns, mulţi dintre ei le-au combinat cu etnobotanice şi droguri, sperând că aceasta este rețeta distracției maxime… Cadrele medicale susţin că petrecăreţii de acest gen au ajuns la UPU şi în timpul zilei, dar şi pe tura de noapte, după ce au consumat tot felul de substanţe cu efect halucinogen, iar trei dintre ei se află în continuare în spital din cauza stării delicate de sănătate în care se află. Desigur, alcoolul combinat cu drogurile au dat naştere şi la altercaţii, aşa că din UPU nu au lipsit nici înjunghiaţii.

Şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor, dr. Rodica Tudoran, a declarat că sunt asaltaţi mereu de tineri care ajung în stare gravă la spital după ce au înghiţit sau au tras pe nas diferite substanţe cu efect halucinogen.

Problema este că aceşti consumatori prezintă halucinaţii şi stări de confuzie, alţii se află în stări mai grave, ajungându-se chiar la convulsii. Tocmai de aceea, medicii constănţeni avertizează că toate aceste substanţe sunt extrem de dăunătoare organismului şi creează dependenţă.

Situaţia este cu foarte gravă, cu cât mulţi dintre ei nu declară ce au consumat, iar medicii nu pot depista acest lucru pe loc. Din păcate, multe substanţe interzise nu pot fi identificate pentru că spitalele nu au teste pentru depistarea drogurilor cunoscute.

Potrivit polițiștilor constănțeni, în perioada 25 aprilie - 1 mai, zeci de agenți din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța au desfășurat activități pentru prevenirea și combaterea traficului și a consumului ilicit de droguri în cadrul unui festival de muzică electronică din stațiunea Mamaia.

"Pe perioada desfășurării activităților, au fost legitimate peste 1.300 de persoane, dintre care 415 cetățeni străini. Polițiștii, sub coordonarea procurorilor DIICOT Constanța, au întocmit 33 de dosare penale, fiind cercetate 34 de persoane, dintre care 18 români, 7 britanici, 6 italieni, un german, un bulgar și un francez", se arată într-un comunicat de presă al poliției județene.

În urma probatoriului administrat, patru persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile.

Totodată, polițiștii au descoperit și retras mai multe comprimate ecstasy, pliculețe conținând cocaină, ketamină, amfetamină, dar și muguri de cannabis.