19 decembrie – Sfântul Nicolae după Calendarul Iulian

Comunicare primită de la Asociaţia Macedonenilor din România.

sfnicolae

În calendarul creștin, Sfântul Nicolae este sărbătorit pe 6 decembrie, conform noului Calendar Gregorian, iar pe 19 decembrie, conform vechiului Calendar Iulian.

Sfântul Nicolae sau Sfântul Nicolae Făcătorul Minunilor, Arhiepiscopul Mirei, este considerat ocrotitorul mărilor. Icoana sfântului se află de obicei pe corăbiile creștine, iar referitor la ziua sărbătorii, corăbiile se opresc oriunde s-ar afla, ancora este aruncată în mare, marinarii se roagă și sărbătoresc toată ziua, iar a doua zi continuă să navigheze. Pe icoane, Sfântul Nicolae este reprezentat cu haina sa ierarhică.

Sfântul Nicolae s-a născut în Patara, Licia, Asia Mică în jurul anului 270, ca singurul copil al părinților săi, Teofan și Nina. În timpul botezului său a primit numele Nicola, care înseamnă învingătorul poporului. În copilărie, el a abordat studiul Scripturilor cu mare încântare.

Și-a câștigat viața spirituală prin unchiul său, care era și slujitor bisericesc, devenind călugăr în mănăstirea Noului Sion. După moartea părinților săi, Nicolae și-a vândut toate bunurile moștenite și a împărțit banii din vânzare săracilor. În timp ce era preot în orașul său natal, el a devenit faimos pentru lucrările sale de caritate. Creștinii cred că vocea Domnului i s-a arătat și a spus: „Să nu știe stânga ta ce face dreapta ta” (Matei 6:3). La scurt timp a fost ales arhiepiscop al orașului Mira, acum Kale (Demre), Turcia.

Pe vremea împăratului Dioclețian și Maximian, când populația creștină era persecutată, torturată și închisă, i s-a întâmplat și lui același lucru. Odată cu venirea la putere a lui Constantin I cel Mare, persecuția creștinilor a încetat și, în același timp, au câștigat un loc egal în Imperiul Roman. A participat la Primul Sinod ecumenic de la Niceea, unde a susținut introducerea în cult a Sfintei Treimi. Cu mare zel l-a lovit pe preotul alexandrin Arius. După aceasta, a fost acuzat de erezie, a fost persecutat de consiliu și i sa interzis să mai participe. Conform tradiției creștine, Sfântului Nicolae i s-a permis să participe din nou la adunările bisericești, deoarece Dumnezeu s-a arătat ierarhilor aleși, spunându-le că au făcut o mare nedreptate.

Încă din timpul vieții sale, oamenii l-au considerat un sfânt și l-au chemat în ajutorul bolnavilor, nefericiților și neputincioșilor. Creștinii cred că el a ajutat la toate chemările și că lumina i-a strălucit de pe față. S-a îmbolnăvit la bătrânețe și a murit pe 6 decembrie 343.

În vremurile tulburi de după bătălia de la Manzikert din Asia Mică, când Bizanțul a pierdut temporar controlul asupra unei părți din Asia Mică, unii marinari din Bari au luat moaștele sfântului din mormântul său din curtea bisericii din Mira, în ciuda nemulțumirilor călugărilor ortodocși de acolo. Moaștele au fost strămutate la Bari, Italia, care la acea vreme era un oraș ortodox cu un patriarh ortodox, pe 9 mai 1087, unde se găsesc și astăzi. În decursul timpului, părți ale moaștelor sale au fost împrăștiate în întreaga lume. Astăzi la Bari există două biserici închinate în cinstea sa, una catolică și una ortodoxă.

În calendarul creștin, Sfântul Nicolae este sărbătorit pe 6 decembrie conform noului calendar gregorian, iar pe 19 decembrie, conform vechiului calendar iulian.

Sf. Nicolae este protectorul oraşului Prilep.

În această zi, orașul Sveti Nikole își serbează sărbătoarea orașului.

O parte din cinstitele moaște ale Sfântului Nicolae este păstrată în mănăstirea Bigorski.