Proiect de schemă de ajutor de stat pentru sectorul cultural

Sectorul cultural, afectat de restricţiile impuse de pandemie, va primi ajutor de stat.

culfir

Ministerul Culturii, cu sprijinul Guvernului României, a realizat un proiect de schemă de ajutor de stat, pentru a veni în sprijinul sectorului cultural, unde au fost sistate activitățile, ca măsură de precauție pentru evitarea răspândirii SARS COV-2.

Este o informație prezentată de către reprezentanții ministerului și detaliată de Mihai Firică, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii.

Detaliile schemei de ajutor de stat au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă la care au participat vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu şi primarul general al capitalei, Nicuşor Dan.

Schema de ajutor de stat vizează 5 măsuri, iar beneficiarii eligibili sunt entități de drept privat: organizații neguvernamentale și societăți comerciale (atât IMM-uri, cât și întreprinderi mari) care au desfășurat activități în ultimii doi ani, conform raportului de activitate asumat de reprezentantul legal al solicitantului, în unul dintre următoarele domenii culturale: artele spectacolului (teatru, muzică, dans), artele vizuale (pictură, sculptură, film, fotografie), patrimoniu, carte, audio-vizual, educație culturală. Aceștia trebuie să fie înscriși, la data depunerii proiectului, în Registrul Sectorului Cultural gestionat de Institutul Naţional de Cercetare şi Formare Culturală (INCFC), instituție în subordinea Ministerului Culturii.

Registrul Sectorului Cultural poate fi accesat aici: www.culturadata.ro/registrul-sectorului-cultural.

De mâine, platforma și formularul vor fi disponibile, iar perioada de preînscriere se va încheia miercuri, 25.11.2020. Preînscrierea este necesară pentru evaluarea impactului bugetar al schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea sectorului cultural, astfel încât bugetul alocat să fie cel necesar și suficient.

După ce Ministerul Culturii va avea estimarea acestui impact bugetar, se va putea pune în consultare publică actul normativ aferent Schemei de ajutor de stat.