Fumătorii au salvat cheltuielile statului român pe timp de pandemie. Câți  bani au cheltuit românii pe țigări 

Primul loc din topul încasărilor din accize din România este reprezentat de vânzările de țigări, care au adus statului român 9,8 miliarde de lei, de la începutul lui 2020, până la sfârșitul lunii septembrie.

fumator

Astfel, numai din acciză, fără celelalte taxe pe pachetul de țigări, fumătorii au plătit, mai mult sau mai puțin, toată cheltuiala statului român cu pandemia.
Cheltuielile statului pe timp de pandemie s-au rezumat  la cumpărarea de echipamente și consumabile medicale, inclusiv la plata șomajului tehnic, conform Economica.net.
În același timp, producătorii spun că nu s-a fumat mai mult în pandemie, ci că din cauza ei s-a redus mult contrabanda, iar statul a câștigat mai mult datorită comerțului legal.
"Am renunțat la țigări cu mulți ani în urmă. Soția fiind fumătoare, viciul a reapărut, după zece ani în care nu mai avusesem nicio atracție față de tutun. Împreună fumam aproape trei pachete de țigări pe zi. Ajungem undeva la aproximativ 2000 lei cheltuiți lunar. Se poate ca în pandemie să fi consumat chiar mai mult decât de obicei!", ne spune Teacu Doru, consumator ce s-a reapucat acum patru ani. 
Următoarele 4 locuri din topul încasărilor din accize, după încasările din vânzarea de țigarete, sunt reprezentate de vânzările de motorină, banzină fără plumb și bere.