Iohannis: Sunt de acord cu condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că este de acord cu condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept. El spune că România este decisă să respecte statul de drept, astfel încât să ajungă exemplu pentru alții.

200429 iohannis

Președintele Klaus Iohannis a declarat că raportul Comisiei Europene privind situaţia statului de drept în statele Uniunii Europene, publicat miercuri, este mai bun decât MCV-ul, care discriminează România și Bulgaria.

„Apreciez apariția acestui raport, este primul raport care analizează situația statului de drept, libertatea presei, în toate statele membre ale UE. România susține de multă vreme că de așa ceva avem nevoie, în locul MCV-ului care discriminează într-un fel România și Bulgaria. (...) În acest raport lucrurile sunt spune așa cum le vedem și noi. De exemplu, legile justiției, statul de drept, se spune clar, în perioada 2017-2019 evoluția a fost problematică, în 2020 Guvernul în funcțiune încearcă să repornească procesul pentru a echilibra ce s-a greșit”, a spus președintele.

Șeful statului susține că este de acord cu propunerea care vizează condiționarea acordării fondurilor europene.

„Suntem de acord și am fost explicit de acord cu condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept. În România, suntem hotărâți, și eu, și Guvernul, și partidele democratice, ca statul de drept să fie respectat foarte bine, să ajungem exemplu pentru alții. (...) Cum se poate face acest lucru? Sigur, prin analiză, prin studiu, prin vot”, a mai declarat președintele.

(sursa: Mediafax)