Relaţii culturale între România şi Japonia

Se află în pregătire un spectacol de teatru tradiţional nipon Ningyo Joruri, eveniment cultural care va fi inclus în cadrul Programului pentru marcarea a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între japonia și România.

japonez

Ieri, 24 august 2020, a avut loc, la sediul Ministerului Culturii, o întâlnire de lucru între secretarul de stat Mihai Firică, reprezentanți ai Serviciului Relaţii Internaţionale din cadrul Ministerului Culturii şi reprezentanţi ai Ambasadei Japoniei la București, respectiv consilierul Takahiko Watabe şi atașat cultural Mio Sekiya.

Discuțiile au vizat evenimentele culturale ce urmează a fi organizate în cadrul Centenarului relațiilor diplomatice dintre România şi Japonia, de anul viitor și, în special, pregătirea unui spectacol de teatru tradițional nipon, Ningyo Joruri.

Pentru promovarea artei românești în Japonia, a fost propusă, de către partea niponă, în urma inițiativei Muzeului Artizon și Fundației Ishibashi, organizarea unei expoziții Brâncuși, dedicată exclusiv creațiilor artistului oltean. Curatorii japonezi intenționează să contacteze Muzeul de Artă din Craiova și Muzeul Național de Artă al României pentru organizarea expoziției în Tokyo.

Secretarul de stat Mihai Firică a prezentat partenerilor japonezi oportunitatea dezvoltării cooperării în planul unor schimburi culturale în domeniul culturii scrise, precum și noi prezențe ale trupelor de teatru din Japonia, în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare, de la Craiova.