Mai puține drumuri la casele de pensii – timp redus pentru emiterea deciziilor de pensionare!

Violeta Alexandru, ministrul Muncii și Protecției Sociale: ”Fiecare angajator va primi un e-mail cu o Notificare despre angajatul care se pregătește să se pensioneze. Cu 3 luni înainte.

Munca

Demersul de simplificare şi digitalizare la Casa de Pensii, continuă! Fac tot posibilul să reduc timpii de așteptare ai oamenilor, la ghișee, să ușurez relația cetățean - casa de pensii şi, implicit, să se emită deciziile așteptate de pensionari, în termen cât mai scurt.

Cred că termenul de analiză a dosarului de pensionare, la nivelul caselor județene de pensii, în vederea emiterii deciziei de pensionare, poate fi redus considerabil, dacă documentele necesare sunt pregătite temeinic, din timp, de către viitorul pensionar.

Recunosc că sunt omul căruia îi plac lucrurile organizate.

La momentul întrunirii condițiilor de pensionare, vreau ca fiecare solicitant să fi fost DEJA informat despre etapa trecerii la pensie, respectiv, să-și fi pregătit documentele astfel încât să se evite situațiile în care, din pricina lipsei unor documente/adeverințe, se tergiversează emiterea deciziei de pensionare. Ceea ce înseamnă, pentru pensionar, să trăiască, o perioadă, fără niciun venit, eventual, din ultimul salariu. Cu cât Casa de pensii, de care aparține, întârzie eliberarea deciziei de pensionare (din orice cauză ar fi), cu atât persoana ajunge să nu mai aibă nicio resursă. Am trăit cele mai intense momente, în acest mandat; pensionari care îmi spuneau, plângând, că nu mai au din ce să cumpere mâncare, sau să își plătească întreținerea. De aici, a început munca mea pentru reducerea întârzierilor în procesarea dosarelor.

Am cerut Casei Naționale de Pensii Publice să pregătească un mecanism prin care angajatorii din România vor primi o informare conținând numele și data pensionării angajaților care, în următoarele 3 luni, îndeplinesc condițiile de vârstă pentru pensionare. Informarea va cuprinde și lista documentelor necesare (carnet de muncă, adeverințe privind vechimea în muncă, diplome de studii etc.) precum și link-ul de unde se pot descărca formularele necesare. Data de 24 august este termenul de finalizare, în prezent, se lucrează la operaționalizarea acestui mecanism.

Viitorii pensionari își vor putea pregăti dosarele în mod adecvat, având timp suficient la dispoziție.

Nu vreau ca momentul pensionării să fie, din cauza administrației, un coșmar pentru ei. Cât ține de mine, vreau ca acest moment să fie o plăcere. Așa le doresc să le fie toată viața de pensionar, după munca depusă.

Mai puține drumuri la casele de pensii, pensionari corect informați, timp redus pentru emiterea deciziilor de pensionare! Doar măsuri de management, nu trebuie să inventăm legi!”