Protest în Piața Victoriei față de restricțiile cerute de premierul Orban

Zeci de oameni protestează, duminică seara, în Piața Victoriei din București, nemulţumiţi de proiectul guvernului care impune reguli stricte privind carantina şi izolarea.

200712 protest piata victoriei mf

Participanții la protestul din Piața Victoriei scandează „Libertate” şi „Jos Guvernul”. Unii dintre aceștia au purtat pancarte pe care scrie „Cred în Dumnezeu nu în Covrig 19”, iar mulți dintre ei au avut în mâini steaguri tricolore.

Cei mai mulţi dintre protestatari nu poartă măşti de protecție şi nu respectă distanţarea socială.

La faţa locului sunt şi jandarmii care i-au avertizat pe participanţi că vor fi amendaţi.

Proiectul privind carantinarea și izolarea a fost sâmbătă pe ordinea de zi a senatorilor, dar dezbaterile au fost amânate pentru luni. Proiectul de lege a fost adoptat joi de Camera Deputaților.

Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a fost adoptată, luni, de Guvern, după ce Curtea Constituțională a decis că internarea persoanelor diagnosticate cu COVID-19 în spitale este contrară Legii Fundamentale.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a spus, luni, că în proiectul de lege adoptat de Guvernul se redefinesc „carantina” și „izolarea”, el precizând că prima este destinată persoanelor sănătoase, iar cea de-a doua, celor infectate.

„Prim proiectul de lege la care s-a lucrat până astăzi (luni - n.red.) dimineața (...) am dorit să abordăm problema mai general, nu numai pentru COVID. Am încercat să fie cât mai clare acțiunile și termenii din legea respectivă. (Proiectul de act normativ - n.red.) începe cu mai multe definiții. „Carantina persoanelor” are acum o definiție care este asemănătoare cu regulamentul internațional sanitar. Ea reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spații special desemnate de autorități, la domiciliu sau în locația declarată de către persoana carantinată”, a spus Arafat.

(sursa: Mediafax)

X

Right Click

No right click