CEx al PSD , la Mamaia. Remanierea și șefia Senatului, pe agenda întâlnirii

CEx al PSD se reunește, sâmbătă ora 11.00, la Mamaia. Viorica Dăncilă a afirmat că va fi făcută o analiză a portofoliilor din Guvern și a pașilor următori ai partidului, în contextul în care președintele Klaus Iohannis a anunțat că respinge integral remanierea și cere vot de confirmare în Parlament.

dancila Congres PSD 

Reuniunea Comitetului Executiv al PSD va fi urmată, de cea a grupurilor parlamentare ale PSD, de la ora 15.00, tot la Mamaia.

Întrebată, vineri, într-o conferință de presă la Constanța dacă este posibilă o nouă remaniere, premierul Viorica Dăncilă a răspuns că acest lucru e posibil oricând. De asemenea, chestionată dacă este posibilă revenirea lui Felix Stroe în Guvern, Dăncilă a spus că „este posibilă venirea multor colegi”.

Președintele PSD a spus că Guvernul are legitimitate politică, adăugând că nu va demisiona din funcția de premier. Ea a precizat că numai în cazul în care moțiunea de cenzură va fi adoptată de Parlament, atunci social-democrații vor trebui să treacă în opoziție.

Premierul a mai anunțat că a discutat cu unii parlamentari din ALDE care nu sunt foarte mulțumiți de hotărârea ieșirii de la guvernare a partidului, precizând că s-ar bucura dacă foștii colegi de coaliție s-ar întoarce.

Un alt subiect de discuție va fi propunerea PSD pentru șefia Senatului, au declarat surse din partid, pentru MEDIAFAX. O decizie este posibil să fie luată, în contextul în care Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că în prima zi a sesiunii parlamentare va demisiona oficial din funcția de președinte al Senatului.

Social-democrații au ca posibile variante pentru șefia Senatului pe Cristian Dumitrescu sau Ecaterina Andronescu, au precizat sursele citate.

De asemenea, PSD a purtat discuții cu membri ai ALDE pentru a le propune unora dintre aceștia să vină în Guvern iar noul Executiv să obțină sprijinul necesar la votul în Parlament, au adăugat sursele menționate.

Întrunirea CEx de sâmbătă vine după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că respinge integral remanierea propusă de Viorica Dăncilă. Acesta a precizat că propunerile pe care le-a primit sunt inacceptabile.

Șeful statului a mai precizat că actualul Guvern are nevoie de o confirmare în Parlament și solicită declanșarea procedurii în acest sens. Klaus Iohannis a semnat, vineri, eliberarea din funcție a miniștrilor ALDE, care au demisionat din Guvern, respectiv de la portofoliile Energie, Mediu și Relația cu Parlamentul.

Singurul ministru care a rămas în Guvern, de la ALDE, a fost Ramona Mănescu. Aceasta și-a dat demisia la scurt timp după decizia de a fi în continuare în Executiv. Este posibil ca Mănescu să intre în PSD, potrivit surselor politice ale MEDIAFAX.