Finanţări de peste 8 milioane de euro pentru plantaţiile de viţă de vie

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a autorizat plata a 8,45 milioane de euro în 2019 pentru reconversia sau restructurarea plantaţiilor viticole prin Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), au anunţat reprezentanţii APIA, vineri, într-un comunicat.

podgorie

Fondurile sunt încă disponibile prin Programul Național de Sprijin (PNS) în Sectorul Vitivinicol 2019 – 2023, iar posibilii beneficiari pot să aplice pentru acestea în continuare.

APIA reamintește posibililor beneficiari, oportunitatea accesării fondurilor pentru finanțarea programelor de restructurare/ reconversie a plantațiilor viticole în temeiul OMADR nr. 1508/2018.

Prin accesarea acestei măsuri, producătorii din România au posibilitatea să-şi restructureze sau modernizeze suprafeţele cu viţă-de-vie care să corespundă cerinţelor actuale ale pieţei.

Aceasta este una din măsurile de administrare a potențialului productiv viticol, care a fost luată de Comisia Europeană atât pentru a întări echilibrul pieţei vitivinicole, cât şi în vederea unei mai bune adaptări a ofertei la cerere pentru anumite tipuri de produse vitivinicole ce vizează anumite suprafeţe viticole a căror producţie nu este adaptată cererii, dar se poate adapta cu ajutorul unei restructurări a plantaţiilor prin: reconversia soiurilor, inclusiv prin supraaltoire; reamplasarea parcelelor viticole; replantarea ca urmare a defrișării obligatorii a plantațiilor viticole din motive sanitare sau fitosanitare, şi modernizare

În perioada 2019 - 2023, România îşi propune să restructureze, anual, o suprafaţă de viţă-de-vie de aprox. 1000 - 1800 hectare, ceea ce ar reprezenta un procent anual de 0,5 – 1% din suprafața viticolă totală. În perioada anterioară de programare, 2014-2018, în România a supus măsurii de restructurare/reconversie o suprafață cultivată cu viţă-de-vie de 16235 hectare.

Beneficiarii programelor de restructurare/reconversie sunt producătorii viticoli, persoane fizice sau juridice care deţin şi/sau exploatează suprafeţe de viţă-de-vie cu soiuri nobile, mai informează APIA.

Sursa Mediafax