Atenție la toxiinfecțiile alimentare pe timp de caniculă: recomandările ANSVSA pentru o vară în siguranță

Pe măsură ce temperaturile urcă, riscul de toxiinfecții alimentare crește exponențial. În sezonul cald, alimentele se alterează mai repede, iar pericolele pentru sănătate devin tot mai frecvente.

cumparaturi supermarket 1

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) vine cu un set de recomandări pentru a ne proteja pe noi și pe cei dragi de aceste riscuri.

Primul pas pentru a evita toxiinfecțiile alimentare este să achiziționăm alimente doar din surse autorizate. Astfel, avem garanția că produsele sunt controlate sanitar veterinar și depozitate corespunzător. Verificați etichetele și asigurați-vă că magazinul respectă toate normele de igienă.

Odată cumpărate, alimentele de origine animală trebuie puse cât mai repede în frigider. Carnea, laptele, produsele lactate și ouăle trebuie păstrate la temperaturi de refrigerare între 0˚C și +4˚C, iar carnea congelată sub -12˚C. Separarea alimentelor în funcție de categorie în frigider este importantă pentru a preveni contaminarea încrucișată.

Ambalare separată: alimentele trebuie ambalate separat și păstrate la temperaturile indicate pe ambalaj.

Depozitare: alimentele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite.

Decongelare: alimentele decongelate nu trebuie recongelate.

Îndepărtarea alimentelor alterate: orice aliment alterat trebuie aruncat pentru a nu contamina restul alimentelor.

Spălarea fructelor și legumelor: este esențial să spălăm bine fructele și legumele înainte de a le depozita și consuma.

ANSVSA impune și agenților economici să respecte strict regulile de manipulare, depozitare și transport al produselor alimentare. Produsele de origine animală nu trebuie expuse la vânzare în condiții neadecvate de temperatură și igienă. În cazul în care aceste produse sunt deteriorate, ele trebuie confiscate și distruse pentru a preveni orice risc pentru consumatori.

ANSVSA încurajează consumatorii să raporteze orice nereguli observate în domeniul siguranței alimentelor. Aceste sesizări pot fi făcute apelând gratuit, din orice rețea de telefonie, numărul Call Center-ului ANSVSA: 0800 826 787.