Amenzi de peste 47.000 de lei și peste 300 de incidente la alegerile electorale

În cadrul alegerilor de astăzi, au fost semnalate 312 incidente electorale în întreaga țară, conform Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

200927 cabine vot 01

Din totalul incidentelor, 114 nu au fost confirmate, iar 56 sunt în prezent în curs de verificare. Până acum, au fost emise 87 de sancțiuni contravenționale, dintre care 42 de amenzi însumând peste 47.000 de lei și 45 de avertismente.

Pentru 65 de posibile infracțiuni au fost întocmite dosare penale. Un incident a avut loc la o secție de vot din județul Dolj, unde un agent de poliție a intervenit pentru a menține ordinea publică după ce aglomerația a creat o stare de agitație. În urma unui conflict, un bărbat a devenit recalcitrant, iar polițistul a folosit spray-ul iritant lacrimogen. Partenera bărbatului a profitat de situație și l-a mușcat pe polițist de mână, fără a necesita îngrijiri medicale. Procuratura competentă a fost informată pentru continuarea cercetărilor privind săvârșirea infracțiunii de ultraj, iar cele două persoane au fost reținute. Agentul de poliție a fost înlocuit din serviciul de protecție.

În Giurgiu, o persoană a apelat abuziv numărul 112, susținând că anumite persoane intră cu votanții în cabina de vot. Aspectele sesizate nu s-au confirmat, iar persoana a fost amendată pentru apelarea abuzivă a numărului de urgență.

La Satu Mare, polițiștii au fost sesizați că un bărbat a sustras un buletin de vot, fiind întocmit dosar penal pentru furt. În județul Vaslui, un bărbat a primit o amendă de 2.000 de lei pentru că a sfătuit alegătorii cum să voteze, la 300 de metri de secția de votare.

În Tecuci, un bărbat este cercetat pentru fraudă la vot după ce președintele secției a observat că acesta avea 7 buletine de vot, iar soția sa doar 3, deși fiecare trebuia să aibă câte 5. Femeia i-ar fi dat pe ascuns două buletine soțului său, motivând că nu știe să citească.

În județul Vrancea, sistemul de prevenire a votului ilegal a identificat un cetățean italian care a votat folosind un document de identitate italian, deși permisul său de ședere în România era expirat. S-a întocmit dosar penal pentru fraudă la vot.

În județul Constanța, un bărbat a acuzat un candidat la primărie că i-ar fi oferit 1.000 de lei pentru a-l vota și l-ar fi agresat fizic după refuz. A fost întocmit dosar penal pentru coruperea alegătorilor și purtare abuzivă.

În județul Alba, s-au început cercetări pentru coruperea alegătorilor după ce un bărbat a reclamat că se oferă alimente în scop electoral lângă o secție de vot. Polițiștii din Caraș-Severin au fost sesizați că un bărbat oferă bani alegătorilor dintr-o mașină. Au fost găsiți 3.000 de lei și liste cu persoane, fiind întocmit dosar penal pentru coruperea alegătorilor.

Din păcate, a fost raportat și un deces într-o secție de votare din județul Vâlcea. Un bărbat de 45 de ani a intrat în stop cardio-respirator după o criză de epilepsie și, în ciuda eforturilor echipelor medicale, nu a putut fi salvat.

(sursa: Mediafax)